Sivallus: Miksi pakanat pauhaavat ja kansat turhia ajattelevat?

Media on viime vuosina ottanut tavakseen nostaa milloin minkäkin ortodoksista kirkkoa koskevan kohu-uutisen suurten kirkollisten juhlien – useimmiten pääsiäisen – edellä kaiken kansan taivasteltavaksi. Ainakin pari kertaa ”kohu” on liittynyt siihen, että pappi ei voi erottuaan tai leskeksi jäätyään avioitua uudelleen ja samalla säilyttää pappeuttaan.

Vastarannankiiski onkin ihmetellyt, kuinka huonoin perustiedoin jotkut ovat olleet sitoutuneita pappeuteensa, kun tätä aihetta on tarvinnut ihan julkisuudessa ihmetellä. Asiathan tehtiin jokaiselle seminaarilaiselle selviksi jo perusopetuksen aikana.

Tämän vuoden ensimmäinen kohuyritelmä oli YLE TV1:n Strada-sarjan 11.4. esittämä sumea dokumentti, joka käsitteli kahden Suomessa toimivan ”ortodoksikirkon” välillä muhivaa ”konfliktia”. Kohua yritettiin saada aikaan hartiavoimin survomalla pakettiin vielä Neuvostoliitto, Putin, Venäjän valtakoneisto, homot ja naispapit ynnä viittaukset Moskovan patriarkaatin kuviteltuihin pyrkimyksiin liittää Suomen paikalliskirkko itseensä. Koko sakea keitos paloi pohjaan ja katsojalle jäi tunne, että edes ohjelman naistoimittaja ei oikein itsekään tiennyt, mitä lopulta yritti kyhätä kasaan.

Kaiken huipuksi meiltä ei ollut saatu yhtään pappia – piispoista puhumattakaan – kommentoimaan käsiteltäviä asioita. Vastarannankiiski toki ymmärtää, että kiireitä on paljon ja moninaisista sidosryhmistä pitää huolehtia, mutta silti…

Suomen ainoa valtakunnallinen suomenkielinen sanomalehti pisti tällä kertaa kristillisen uskon halventamiskilpailussa paljon televisiota paremmaksi. Kiirastorstaina Helsingin Sanomat julkaisi Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisman elämäntarinan otsikolla ”Anteeksi en anna”. Otsikko viittaa siihen, että hra Karisma ei tule koskaan antamaan anteeksi väärin toimineelle, rappiolle ajautuneelle isälleen. Valtava kaari: torstaina Karisma jr. julistaa Hesarissa anteeksiantamattomuuttaan isälleen, perjantaina toinen Poika rukoilee Golgatalla Isää antamaan pahantekijöille anteeksi, ”sillä he eivät tiedä, mitä tekevät”!

Hesari saavutti hurmionhuippunsa suurena perjantaina, jolloin lukijaa tervehti heti ensimmäisellä aukeamalla kuva Kristuksesta kahden sotilaan välissä ja teksti ”Mitä Jeesukselle oikeasti tapahtui pääsiäisenä?”. Artikkelissa pari kaiketi luterilaista teologia (välillä tuntuu, että termi loukkaa sekä Theosta että Logosta) toteaa, että ”oikeasti” ei ollut Jerusalemiin ratsastusta, ei ehtoollista, ei yläsalia, ei luultavasti kalliohautaakaan jne. Ajatus ryöväreistä ristillä ja meidän ristimme vinopuu ovat ”myöhempää tulkintaa”. Näine opettavaisine, akateemisine teeseineen lehti jäikin sitten julistamaan toisenlaisen pääsiäisen (ilo?)sanomaa moniin koteihin 72 tunnin ajaksi, koska seuraava eksemplaari ilmestyi vasta pääsiäisviikon tiistaina. Monillehan sana on totta, jos se on painettu – valitettavasti.

Kaikesta huolimatta – ja ihan oikeasti: Kristus nousi kuolleista! Valo voittaa lopulta aina pimeyden, sovinto vihanpidon, elämä kuoleman.

Vastarannankiiski 

 

Vastarannankiiski sivaltaa lehdessä jatkuvasti  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s