Sivallus: Julkisuuden kolme olomuotoa

Me Suomen ortodoksit esiinnymme julkisuudessa aktiivisimmin kahdessa yhteydessä.

Ensimmäinen yhteys on mystiikan, salaperäisyyden, eksotiikan, suitsukkeentuoksun ja tietenkin herkullisten paastoruokien yhteys. Meidät nostetaan helposti esiin, kun sivun- tai ruuduntäytteeksi tarvitaan jotain kaunista, erilaista, vähän hengellisvivahteista – ja meidät laitetaan yhtä vaivattomasti takaisin kaappiin sitten, kun bileet ovat ohi eikä hypetystä enää tarvita. Jotkut meistä haluavat ehkä jopa aktiivisesti tällaisen julkisuuden maskoteiksi, koska sellaisena paistatteleminen hivelee samalla ihanasti egoa.

Toinen yhteys on se, kun keskuudessamme tapahtuu jotain ikävää, riitelemme, käymme oikeutta, lankeamme rikoksiin… Silloin muistetaan korostaa, että nämä ovat niitä ortodokseja ja näin ne vaan toimivat kaikesta kauniista kuorestaan huolimatta. Tällaisen julkisuuden saaminen ei ole tietenkään kenenkään vapaaehtoisena pyrkimyksenä.

Vastarannankiiski on usein miettinyt, miksi se kolmas, tärkein ja vakavin tapa olla esillä julkisuudessa on aliedustettu: sen esillä pitäminen, että kirkon tehtävä on johtaa ihmiskuntaa pelastukseen ja näyttää suuntaa Kristuksen ylösnousemuksen kautta avautuneelle tielle takaisin kohti lankeemuksessa kadotettua paratiisia. Se tie löytyy vain parannuksen eli mielenmuutoksen kautta, mikä voi joskus tehdä kipeääkin.

Mitä me teemme lopulta edes omien passiivisten seurakuntalaistemme aktivoimiseksi, muista puhumattakaan? Mitä on meidän – anteeksi luterilaissävyinen termi – sisälähetyksemme? On hyvin helppoa olla ortodoksi juhlissa, on aika helppoa olla sitä sunnuntaisinkin, mutta se kaikkein tärkein on sitten kaikkein vaikeinta: osata todistaa omalla elämällään Valkeudesta arjen hämärässä ja pimeydessä ihan tavallisena ihmisenä toisten tavallisten ihmisten keskellä. Tämä on kuitenkin sitä julkisuutta, jonka pitäisi olla meidän kaikkien erityisenä kutsumuksena ja tavoitteena!

Vastarannankiiski haluaa omalta pieneltä osaltaan olla rakentamassa riippumatonta kirkollista tiedonvälitystä ja provosoimassa avointa keskustelua aiheista, joiden pitäisi olla painona jokaisen ortodoksin sydämellä. Nämä ovat usein niin herkkiä, hienovaraisia asioita, että ne voivat mennä rikki, jos niitä edes yritetään etukäteen liikaa suitsia. Ne ovat myös luonteeltaan sellaisia, että ne voivat viedä ihmisen ihan kokonaan ja varauksitta mukaansa ja maksaa – ynnä antaa – kokonaisen elämän.

Vastarannankiiski