Joka tietoa suojelee

Simeon ja Hanna, tämä julkinen verkkolehti, tai oikeammin me, sen toimittajat, halusimme eräänä päivänä tarkistaa muutaman asian ja tarvitsimme siihen kirkkomme luottamushenkilöiden yhteystietoja – lähinnä tietenkin sähköpostiosoitteitta. Otaksuimme, että luottamushenkilöiden yhteystiedot ovat julkisia – miten sitä muuten avoimessa demokraattisesti toimivassa kirkossa voisi kääntyä luottamushenkilöiden puoleen?

Niinpä siirryin kirkon sivuille etsimään, ja etsin, etsin, toivoin jopa löytäväni. Vaan en löytänyt. Kirjoitin hakusanaksi valiokunnat, kirjoitin kirkollishallitus tai kirkollishallituksen kollegio, jopa pelkkä kollegio, mutta tuloksena oli korkeintaan erilaisia pöytäkirjoja viime kirkolliskokouksesta.

Lähetin siis sähköpostia tiedottajalle ja pyysin kirkollishallituksen kollegion sekä eri valiokuntien jäsenten nimiä ja yhteystietoja.

Ja niin jäimme odottamaan.

Suuri oli hämmästyksemme, kun meille alkoi tulla sähköposteja eri henkilöiltä, jotka ilmoittivat yhteystietojaan. Vaan tulihan sitten Palvelukeskuksenkin viesti – viesti, joka oli lähetetty kaikille kirkollishallituksen kollegion jäsenille sekä kaikkien valiokuntien jäsenille, joita pyydettiin ilmoittamaan henkilökohtaisesti yhteystietonsa meille. Miksi Palvelukeskus ei sitä voinut tehdä? Kuulemma yksityisyydensuojan ja tietosuojan takia se on mahdotonta.

Piti tietysti vilkaista, kuinka tiukasti ev.lut. kirkko suojelee luottamushenkilöidensä yksityisyyttä. Mutta kas vain, eivät ne suojele lainkaan! Siellä on kirkon sivustolla kirkolliskokousedustajien nimiluettelo sähköpostitietoineen, samoin maininta mahdollisesta valiokuntaan kuulumisesta.

En minä mieltäni pahoittanut tästä huimasta tiedon varjelusta – mutta tunnen kyllä melkoista myötähäpeää tapahtuneen johdosta.

 

Hellevi Matihalti