Saarnavuorossa: Helatorstai ja Helluntai

Helatorstai on Kristuksen taivaaseen astumisen juhla ja Helluntai Pyhän Hengen vuodattamisen juhla – Kirkon syntymäpäivä.

”Jeesus vei opetuslapset ulos kaupungista, lähelle Betaniaa, ja siellä hän kohotti kätensä ja siunasi heidät. Siunatessaan hän erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään. Ja kun he Jeesuksen etääntyessä vielä tähysivät taivaalle, heidän vieressään seisoi yhtäkkiä kaksi valkopukuista miestä. Nämä sanoivat: `Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän.`” (Lk 24:50-51, Apt 1: 9-11).

Kristuksen taivaaseen astumisen ikonissa apostolit hämmentyneinä katsovat ja osoittavat taivaalle. Enkelien kannattamana, loistavassa kehässä on Kristus puettuna kullanhohtoiseen viittaan. Herran Äiti on apostolien keskellä kädet kohotettuna rukoukseen vierellään kaksi enkeliä. Neljä öljypuuta ja muutamia kukkasia muistutta­vat taivaaseen menemisen paikasta Öljymäestä lähellä Betaniaa.

Taivaaseen astumisen juhla on neljäkymmentä päivää pääsiäisen jälkeen ja siitä kymmenen päivää eteenpäin on Helluntai, Pyhän Hengen vuodattamisen juhla, viideskymmes päivä. Siksi Helluntaijuhlan nimi on joissakin kielissä Pentikosti (viisikymmentä) ja koko pääsiäisajan jumalanpalvelukirjan nimi Pentikostarion.

Kristuksen taivaaseen menemisen ikoni on samalla Kristuksen toisen tulemisen kuva. Pyhässä liturgiassa saamme kokea jotain siitä siunauksesta jonka Kristus opetuslapsilleen jätti mennessään taivaaseen. Siksi me laulammekin liturgian lopussa: ”Me näimme totisen valkeuden, otimme vastaan taivaallisen Hengen, löysimme toti­sen uskon…” Me olemme nähneet aavistuksen Jumalan illatto­masta päivästä ja meidät lähetetään julistamaan omalla elämäl­lämme Jumalan valtakuntaa, jotta meillä olisi oikea ja hyvä vastaus Jumalan tuomioistuimen edessä Kristuksen tulemisen päivänä.

AnalipsIs, I.N. Panagia Eleousa, Prespa, Kreikka. 15 vs. © Foto Johannes Karhusaari 2003
AnalipsIs, I.N. Panagia Eleousa, Prespa, Kreikka. 15 vs.
© Foto Johannes Karhusaari 2003

Helluntaina Kirkko viettää syntymäpäiväänsä ja muistelee Pyhän Hengen vuodattamista pyhien apostolien päälle. Helluntai on Pyhän Kolminaisuuden juhla. Eräässä Leo Viisaan kirjoittamassa kirkkoveisussa tätä ylis­tetään seuraavasti: ”Pyhä Jumala, joka on kaikki Pojan kautta Pyhän Hengen myötävaikutuksella luonut, Pyhä Väkevä, jonka kautta me tulimme tuntemaan Isän ja jonka kautta Pyhä Henki tuli maailmaan, Pyhä Kuolematon, lohduttaja Henki, joka Isästä lähtee ja Pojassa lepää, Pyhä Kolminaisuus, kunnia olkoon Sinulle.”

 

 

Pentikosti, Agioi Anargyroi Church, 10th c. Kastoria, Kreikka. © Foto Johannes Karhusaari 2003
Pentikosti, Agioi Anargyroi Church, 10th c. Kastoria, Kreikka. © Foto Johannes Karhusaari 2003

 

 isä Johannes Karhusaari