Suvivirrestä taistelulaulu?

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Kristilliset juhlat aiheuttavat päänsärkyä kouluissa ja päiväkodeissa, jos on uskomista valtakunnan päämedioihin. Uskonnottomien valpas joukko on herätysliikkeiden kiivaudella käynyt käsiksi sekä Hoosiannaan että Suvivirteen.

Laulun voima on mahtava!

Aikain saatossa on eri maissa ollut kiellettyjä lauluja ja laulamalla on jopa vallankumouksia tehty. Kun 1973 silloisesta Saigonista evakuoitiin amerikkalaiset, soi Etelä-Vietnamissa poistumisen merkiksi radioasemilla Harry Lillis ”Bing” Crosbyn säveltämä ”White Christmas”.

Portugalissa 1974 vallankumouksen alkamisen tunnukseksi oli sovittu kaksi musiikkikappaletta, jotka soitettaisiin radiossa. Ensimmäisen kappaleen oli tarkoitus olla kapinallisille upseereille ja sotilaille merkkinä vallankumouksen aloittamisesta. Kappale oli Paulo de Carvalhon E depois do adeus. Toinen kappale oli José Afonson Grândola, Vila Morena. Jälkimmäinen oli tärkeämpi, sillä se kertoi ja varmisti, että toiminta oli alkanut ja vallankumous eteni..

Virossa, jota on maailman sekularistisemmaksi valtioksi mainittu, laulettiin neuvostomiehittäjät suohon kansallishymnillä, jossa Paciuksen sävelin lauletaan ”Sinua Jumala suojelkoon, rakas isänmaani! Olkoon hän puolustajasi ja suuresti siunatkoon, mihin ikinä ryhdytkin, rakas isänmaani”

Vaan suomalainen suvivirsi, joka on ruotsalaista perua, aiheuttaa perustuslaillisen ongelman. Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsiteltyään kanteluja, toteaa : ”Uskonnollista alkuperää olevia traditioita voi sisältyä koulun perinteisiin juhliin. Perinteisiä juhlia saa järjestää ja Suvivirttä saa laulaa. Yksittäinen virsi ei tee juhlasta uskonnon harjoittamiseksi katsottavaa tilaisuutta.”

Vaan onneksi viime viikonloppuna ei niin tarkasti luettu perustuslakivaliokunnan lausumaa: kodeissa, kouluissa, päiväkodeissa ja jopa Vuosaaren hiekkalaatikoilla kuultiin Suvivirttä laulettavan! Päättäjäisjuhlissa kyynelehtivien vanhempien taakkaa kai helpotti valtakunnan korkeimman lakia valvovan elimen vapauttava lausunto?

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sanoi taannoin haastattelussa:

”Jos sanotaan, ettei Suvivirttä saa laulaa, niin kyllä silloin pitää reagoida. Sanon, että totta ihmeessä pitää laulaa, vaikka se ei ole edes ortodoksista perinnettä. Näin sanovat Suomessa myös islamin edustajat. Olemme asiasta keskustelleet uskontojen johtajien foorumissa. Kristillisten juhlien viettäminen ei ole heille mikään ongelma. He ymmärtävät Suomen kristillistä kulttuuria. Ongelmaksi ovat muodostuneet arvottomuuteen kasvaneet suomalaiset, jotka eivät ymmärrä asiaa lainkaan. He ovat itse tottuneet elämään vailla arvoja. Ihmettelen nykyisiä opettajia lastentarhoissa ja kouluissa, jos juhlissa ei nähdä suomalaisen kulttuurin merkitystä. Ihmettelen, että halutaan tehdä sekulaari, kaikista arvoista vapaa juhla. Se on käsittämätöntä.”

Kansa on viime viikonloppuna laulanut marisijat suohon. Suvivirren voimalla, kas kummaa, ovat jopa eri uskontoihin kuuluvat löytäneet toisensa! Ylen Radio Suomen haastattelussa laulaja Vuokko Hovatta sanoi: ”Erosin kirkosta, kun esiin nousi jyrkkiä mielipiteitä samaa sukupuolta olevien parisuhdetta vastaan. Kun Helsingin seurakunnat pyysivät minua laulamaan Suvivirren, niin mietin pitkään. Mutta Suvivirrestä on tullut laulu suvaitsevaisuuden puolesta. Siksi lähdin mukaan. Suvivirsi yhdistää eikä erota.”

Ja kansa on käynyt kylillä ja toreilla Suvivirttä veisaamassa. Nostan hattua luterilaiselle kirkolle: se ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan laulun voimalla sai änkyrät aisoihin!

Entäpä jos ensi keväänä kouluissa, päiväkodeissa ja muissa oppilaitoksissa olisi jo ovella lappunen ”Meillä lauletaan Suvivirsi”.

Entäpä jos kristittyjen ykseyden rakentamiseksi toukokuun viimeisenä sunnuntaina kaikissa kirkoissa ja temppeleissä veisattaisiin reilusti ja hartaudella Suvivirsi?

Aristarkos Sirviö

Lopuksi:

Kirkko Helsingissä ja Kirkon Ulkomaanapu ovat tuottaneet Suvivirsi-videon, jossa laulaa Vuokko Hovatta.: