Suomen Ekumeeninen Karmeliittayhteisö

Ekumeeninen ja Uskontojenvälinen Karmeliittayhteisö on tunnustukseltaan evankelis-luterilainen ja nimensä mukaisesti ekumeeninen yhteisö, jolla on jäseniä sekä Espanjassa että Suomessa.

Ekumeeninen kohtaaminen, katolilaisten karmeliittojen spiritualiteetti ja uskontojen välinen dialogi ovat Ekumeenisen Karmeliittayhteisön tärkeimmät määritteet, ja myös Suomessa sen tarkoituksena on enentää ja syventää kontemplatiivista rukouselämää.

Yhteisön keskus on vuodesta 2013 toiminut erakkokappeli Helsingin Mellunmäessä. Se on samalla liikkeen Suomeen 2000 –luvun alkupuolella tuoneen sisar Hannele Kivinen de Faun luostari ja koti. Aikaisemmin yhteisöllä oli erakkoluostari Vartiosaaressa.Yhteisöllä on oma sääntönsä, ja se toimii evankelis-luterilaisen kirkon yhteydessä mutta sen järjestämiin tilaisuuksiin ja palveluksiin ovat tervetulleita kaikkien kristillisten kirkkojen jäsenet. Yhteisön järjestämistä tilaisuuksista voi mainita hiljaisuuden retriitit ja erilaiset seminaarit, joita järjestetään myös Suomen yhteisön Espanjan –keskuksessa, joka sijaitsee Toledon paljasjalkaisten karmeliittaisien luostarissa. Teologian tohtori, karmeliittaisä Fransisco Javier Sancho Fermin OCD, joka on Avilan Mystiikan Yliopiston johtaja, on myös Suomen Ekumeenisen Karmeliittayhteisön hengellinen neuvonantaja sääntökunnassa.

Tämän vuoden alussa yhteisöön kuului kaksi luostarijäsentä, kuusi kotonaan asuvaa familiaanijäsentä ja yksi noviisijäsen.

Hellevi Matihalti