Ihme – mitä se on?

Huhtikuun vaihtuessa toukokuuksi iltapäivälehdet revittelivät isoin lööpein epäonnistunutta parantumisihmettä Pirkko Jalovaaran esirukousillassa Espoonlahden ev.lut. kirkossa. Tapahtuma oli toki vuoden takainen – lööppijuttu siitä tuli, kun perheenäidin jalkavamma olikin rukousillan tuloksena pahentunut ja hän oli joutunut pyörätuoliin.

Iltapäivälehtien hivenen ilkkuva sävy sai minut ajattelemaan perusteellisesti niin sanottua parantumisihmettä. Mietin, millaisia otsikoita olisi kirjoitettu, jos kyseinen vamma todella olisi parantunut, jos olisi tapahtunut – ihme. Itsekseni arvelin, että sellainen tapahtuma tuskin olisi ylittänyt uutiskynnystä.

Koska ei ole trendikästä kirjoittaa kristinuskosta myönteiseen sävyyn.

Ajatus ihmeestä jäi kiusaamaan minua, pohdiskelu vaati yhä kiihkeämmin häilyvien ajatusten muuttamista sanoiksi, ja niin pyysin keskustelukumppaneikseni Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) pääsihteerin, isä Heikki Huttusen, lastenpsykiatrian ylilääkärin Kari Lapin ja erikoislääkäri Ilkka Soinin tarkoituksena pohtia ihmettä ja ihmeparantumisia erityisesti ortodoksisesta näkökulmasta. Onhan myös Pirkko Jalovaaralla merkittäviä ortodoksisiakin yhteyksiä, vaikka hän toimii toisen kansankirkkomme piirissä.

Näistä käymistämme keskusteluista olen nyt kirjoittamassa artikkelia, jonka Simeon ja Hanna julkaisee lähiaikoina.

 

Hellevi Matihalti