Pyhä Fotine, samarialainen nainen

Pyhän Fotinen ikonin on maalannut Päivi Kasalan puoliso, isä Kalevi Kasala. (Photo: Päivi Kasala)
Pyhän Fotinen ikonin on maalannut Päivi Kasalan puoliso, isä Kalevi Kasala.
(Photo: Päivi Kasala)

Perimätiedon mukaan pyhä Fotine on se samarialainen nainen, jonka Kristus tapasi kaivolla Samariassa, Sykarin kaupungin ulkopuolella. Tapahtumasta kertoo pyhä evankelista Johannes Teologi (Joh. 4:5-42).

Evankeliumikertomuksessa pyhä Fotine menee kaivolle keskipäivän aikaan ja hämmästyy tavatessaan juutalaisen miehen, joka pyytää vettä samarialaiselta naiselta. Juutalaisethan, evankeliumin mukaan, ”eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa” (Joh.4:9). Kertomuksessa minua ei hämmästytä se, että juutalainen mies pyytää vettä samarialaiselta; mieshän on Kristus, joka muutenkin teki erikoisia asioita. Minua kummastuttaa se, että nainen meni kaivolle keskipäivällä, kaikkein kuumimpaan aikaan päivästä. Miksei hän mennyt sinne viileänä aikana? Pelkäsikö hän muita vedenhakijoita, muita naisia?

Pelkäsi tai ei, Kristuksen kohdattuaan hän uskalsi mennä kaupunkilaisten luokse kertomaan Messiaasta.

Fotine tulee kreikan sanasta ”fos”, valo. Fotine tarkoittaa siis valoisaa. Nimeni ”Päivi” tulee sanasta ”päivä”, joka sekin tarkoittaa vuorokauden valoisaa aikaa. Samarialainen nainen sai Sykarin kaupungin asukkaat vakuuttuneiksi siitä, että oli löytänyt Messiaan ja kaupunkilaiset halusivat itse nähdä Kristuksen. Tavattuaan Kristuksen he sanoivat pyhälle Fotinelle: ”Nyt emme enää usko vain sinun puheesi perusteella. Me olemme nyt itse kuulleet häntä ja tiedämme, että hän todella on maailman pelastaja.” (Joh.4:42) Toivottavasti minä uskonnon opettajana kykenen viemään oppilailleni niin paljon uskon valoa, että hekin haluaisivat nähdä ja osallistua Kristuksesta.

Pyhän Fotinen reliikkejä, pyhäinjäännöksiä, säilytetään Gregorioun luostarissa Athoksella. Mieheni on saanut käydä niitä kunnioittamassa ja lähetti minulle sieltä kortin, ”tavattuaan” minun suojeluspyhäni.

Kirkkovuodessa on kaksi pyhän Fotine Samarialaisen muistopäivää; 26.2. ja pääsiäisaikana Samarialaisnaisen sunnuntaina, neljäntenä sunnuntaina pääsiäisen jälkeen. Molempina em. päivinä muistelen suojeluspyhääni, mutta varsinaisen juhlan järjestän jälkimmäisenä päivänä. Tänä vuonna Samarialaisnaisen sunnuntai oli 18.5., jolloin muistellaan mm. marttyyri Pietaria, joka on kummipoikani Petjan suojeluspyhä. Petjalla ja minulla on tasan 28 vuotta ikäeroa; olemme molemmat syntyneet huhtikuun kolmantena päivänä. Syntymäpäivämme on melkein aina suuren paaston aikana, joten pääsiäisaikana olevaa nimipäivää voimme viettää asiaan kuuluvalla tavalla; oman suojeluspyhän esirukouksia pyytäen ja ystävien kanssa riemullisesti juhlien.

 

Päivi Kasala