Sivallus: Luterilaisen ja ortodoksisen kirkon eroavuus

Vastarannakiiskeltä – kuten aivan varmasti monelta muultakin ortodoksilta – on usein kyselty, mitä eroa on luterilaisuudessa ja ortodoksiassa. Kysymys on monesti tuntunut hankalalta ja vienyt Vastarannankiisken pois hänen omimmalta mukavuusalueeltaan.

Ortodokseina meidän kaikkien pitää muistaa, että olemme vähemmistön käveleviä käyntikortteja ja että kaikkia meidän hapuileviakin kommenttejamme saatetaan pitää hyvinkin painokkaina kirkon mielipiteinä, vaikka asia ei oikeasti tietty niin olekaan. Tämän näkökohdan tiedostamisen pitäisi tehdä meidät varovaisiksi sanomisissamme.

Aivan tavallisena sunnuntaiaamuna keskellä kesälomaa vastaus sitten pläjähti aamiaispöydässä täysillä päin näköä. Sanomalehteä lukiessa jokin uutisaihe oli johtanut jonkin pikkupaikkakunnan googlettamiseen, ja samalla silmään sattui paikkakunnan luterilaisen seurakunnan kotisivu. Sivulla oli kaikenlaista asiaa, mutta yksi nousi yli kaiken muun. Sivulla oli nimittäin linkki seurakuntavaalit.fi -sivustolle ja linkissä luki:

”ASETU EHDOLLE JA TEE KIRKOSTA NÄKÖISESI”

Heureka – siinähän se vastaus oli pähkinänkuoressa!

Protestantismi edustanee lähtökohtaisesti voimakkaan individualistista ajattelua ja siksi sen edustajat saattavat tosiaankin lähteä ajatuksesta, että kirkkoa voidaan – ainakin yrittää – muuttaa jäsentensä näköiseksi.

Ortodoksinen kirkko taas on Vastatannankiisken saaman opetuksen ja hengellisen ohjauksen sekä pyhien ihmisten kirjoitusten eetoksen mukaan pyrkinyt säilyttämään pyhää traditiota muuttumattomana aikojen ja ympäristöjen vaihteluista riippumatta sekä tekemään jäsenistään kirkon näköisiä – lopulta kohti Jumalan kuvaa ja kaltaisuutta.

Tähän eroon törmää suomalaisessa kirkollisessa keskustelussa nykyään päivittäin. Malja sille!

 

 

Vastarannankiiski