IL Y A 1: Vastakkainasettelun aika ei ole ohi

Käynnissä on selvästi sota. Läntiset liberaalit arvot yrittävät tuhota tai vähintäänkin murentaa perinteiset kristilliset perhearvot. Viimeisimpänä todisteena tästä ovat jalkapallon MM-kisojen pelaajien värikkäät kengät, jotka selvästi edustavat ”homosateenkaarta”. Näin uutisoitiin venäläisen papin Aleksandr Shumskin sanoneen juuri jalkapallon MM-kisojen finaalin alla. [1]

Tämän tyylisiä uutisia tuntuu tulevat tällä hetkellä joka puolelta. Monesti uutisen lähteenä on lännenvastaista propagandasotaansa käyvä Venäjä, mutta ilmiö on paljon laajempi. Suomessa kansanedustaja Pentti Oinonen on antanut räväköitä lausuntoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan.

Länsimaisena liberaalina on helppo naureskella tällaisille absurdeille lausunnoille. Joskus voi jopa mennä niin pitkälle, että yrittää keskustella asiasta nettifoorumeilla ja takoa järkeä vastapuolen kalloon. Tästä on tosin yleensä enemmän iloa keskustelua seuraaville sivullisille kuin itse keskustelijoille, joiden elinikä on todennäköisesti väittelyn aiheuttaman harmistuksen ja aivokivun takia laskenut 15 minuutista kahteen tuntiin.

Ongelmana on, että vaikka kyseinen toiminta näyttäisi ulkoapäin keskustelulta – joskin ehkä asiattomalta sellaiselta – niin sillä ei ole keskustelun dialogista funktiota. Provosoivien mielipiteiden ensisijainen tehtävä on kiinteyttää omaa viiteryhmää suhteessa vastustajaan, oli tämä todellinen tai ei. Samalla tavoin, väittely erimielisen kanssa vahvistaa ensin omaan viiteryhmään kuulumista: on epätodennäköistä, että Homma-forumilla käyty keskustelu saisi Jussi Halla-ahon suhtautumaan islamiin positiivisesti – koska kuitenkin yritin sitä, tunnen kuuluvani vapaamieliseen älymystöön. Tarpeeksi monen keskustelun jälkeen mielipiteet ja argumentit ovat vakiintuneet ja ihmiset voi kätevästi jakaa omiin ja heikäläisiin mielipiteidensä perusteella.

Jotta näennäisdialogisesta väittelystä pääsisi eteenpäin, voi yrittää selvittää tarkemmin mitä ja etenkin miksi ihmiset sanovat mitä sanovat. [2] Vastoin internetin keskustelukulttuurin tapoja etsin käsiinin Shumskin alkuperäisen artikkelin ja yritin saada siihen tolkkua.

(Kuvalähde/photo:http://xkcd.com/ )
(Kuvalähde/photo:http://xkcd.com/ )

Toisin kuin yleensä, Shumskia ei ole siteerattu väärin. Hän todella paheksuu jalkapalloilijoiden värikkäitä kenkiä, outoja hiustyylejä ja antaa koko kisoille epiteetin ”homoseksuaalinen häpeä”.[3]

Lännen- ja homojen vastainen vihapuhe ei ole kuitenkaan artikkelin pääasia. Se on nostalgia. Shumski käyttää suuren osan artikkelistaan vanhojen aikojen muistelemiseen. Kertoopa hän vielä olleensa itse jonkinmoinen jalkapalloilija nuoruudessaan. Nykyinen jalkapallo on turmeltunut rahan ja maineenpalvonnan alttarilla, joten Venäjän joutikin pudota moisista kisoista. Parempien aikojen kaipaus on niin vahvaa, että vihapropaganda tuntuu vain umpimähkäiseltä, mielivaltaiseen kohteeseen suunnatulta vihapurkaukselta. [4]

Nostalgia kertoo tietysti tyytymättömyydestä nykytilaan. Kristittyinä jonkinlainen nostalgia paratiisiin kuuluu sisäänrakennettuna oppiimme. Kristillisessä nostalgiassa on kuitenkin tärkeä piirre: se sisältää tulevan toivon. Ilman toivoa nostagia suuntautuu vain menneisyyteen ja muuttuu ennen pitkää apokalypsiksi.

                                                                                                                                                                                                                                                           Ilja Sidoroff

Viitteet:

[1] http://www.themoscowtimes.com/article/503090.html

[2] Avoimuuden hengessä täytyy tietysti paljastaa myös tämän kirjoituksen päämäärät: ne ovat 1) kirjoittajan saaminen näyttämään älykkäältä ja 2) toisen ymmärtäminen kuoliaaksi suvaitsevaisuudella

[3] http://ruskline.ru/news_rl/2014/07/04/futbol_vmesto_hristianstva/

[4] Vaikuttaa siltä, että Venäjän nykyjohto on kyynisesti ja tahallaan luonut homoista sallitun vihan kohteen ikään kuin kansan vihan ukkosenjohdattajaksi.