Pyhä suurmarttyyri Katariina

Suurmarttyyri Katariinan ikoni, jossa kuvattuna hänen elämänsä keskeiset tapahtumat.
Suurmarttyyri Katariinan ikoni, jossa kuvattuna hänen elämänsä keskeiset tapahtumat. (Photo/kuvalähde: internet )

Sain kasteessa toiseksi nimekseni Katariinan – se on perintöä äidiltäni ja isoäideiltäni. Nimi kulki perintönä elämässäni ilman suurempia ihmettelyitä siihen saakka. kunnes minusta tuli ortodoksi. Ensimmäisen kerran luin suurmarttyyri Katariinasta, kun mietin, minkä pyhän valitsisin taivaalliseksi esirukoilijakseni. Suurmarttyyri Katariina tuntui haasteelliselta sekä nimenä että taivaallisena esirukoilijana.

Pyhä suurmarttyyri Katariina Aleksandrialainen syntyi noin vuonna 282 ylhäiseen sukuun Egyptin Aleksandriassa. Hän oli älykäs ja oppinut, kaunis nuori nainen, joka oli torjunut lukuisia kosijoita, koska kukaan mies ei kelvannut hänelle.  Rikkaudesta, älykkyydestä ja kauneudestaan huolimatta hän oli sisimmässään levoton ja etsi elämän tarkoitusta. Etsintä johti hänet erakkovanhuksen luo, joka kertoi hänelle Jeesuksesta Kristuksesta, ja hänet kastettiin kristityksi.

Jossain vaiheessa sain tietää. että Siinailla on Pyhän Katariina luostari, jossa ovat myös hänen reliikkinsä. Ajatuksena vierailu Siinaille tuntui kiehtovalta mutta samalla kaukaiselta unelmalta. Kunnes vuonna 2010 yhtäkkiä olin kymmenen hengen seurueessa pyhiinvaellusmatkalla Siinain luostariin.

Nykyinen Siinain luostari perustettiin 500-luvulla. Munkit ovat kuitenkin kilvoitelleet siellä jo noin 1700 vuotta, joten sitä pidetään vanhimpana jatkuvasti asuttuna kristillisenä luostarina. Luostaria on alettu kutsua Pyhän Katariinan luostariksi 300-luvun alussa marttyyrina kuolleen Katariina Aleksandrialaisen mukaan, jonka pyhäinjäännökset on siirretty viimeistään 11. vuosisadalla Katariinan kappelista läheiseltä Katariinanvuorelta Siinain luostariin.

Pyhän Katariinan luostarissa on rauhallinen tunnelma. Aamulla palvelukset alkavat luostarin kirkossa noin neljän aikaan ja jatkuvat seitsemään.  Aamu alkaa hämärässä kirkossa munkkien yksinkertaisen harrasta laulua ja rukousta kuunnellen, kynttilöiden valossa, kunnes päivänvalo vähitellen tulvii ikkunoista ja valaisee kirkon. Ehtoopalvelus on neljältä iltapäivällä, ja usein sen jälkeen pyhän Katariinan reliikit tuodaan kunnioitettaviksi. Tästä tilaisuudesta saimme mekin muistoksi perinteiseen tapaan sormuksen, joka kertoo pyhän Katariina Kristus-lapselta saamasta sormuksesta.

Suurmarttyyri Katariina ja Kristus Kaikkivaltias ikonit.
Siinailta tuomani matka-ikoni. Siinä Katariinan kanssa on kopio Siinain luostarin museossa olevasta, mielestäni maailman kauneimmasta, Kristus-ikonista. (Photo Eija Forsvik )

Siinain luostari ja sen ympäristön pyhät paikat osoittautuivat minulle vaikuttavaksi kokemukseksi, sillä palasin luostariin vielä kaksi vuotta myöhemmin. Nykyisessä, Egyptin rauhattomassa tilanteessa, matkustamista Siinaille ei suositella. Kaipuu Siinaille kuitenkin elää sisimmässäni, ja niinpä heti, kun on tarpeeksi turvallista, lähden taas matkaan: kiipeän Mooseksen vuorelle ja samoilen Johannes Siinailaisen luolaan.

Pyhä suurmarttyyri Katariina, rukoile Jumalaa meidän puolestamme.

 

Eija Forsvik