Pariisin marttyyrit

Piilossa pariisilaisella sisäpihalla, osoitteessa rue Lecourbe 91, sijaitsee ystävällinen ortodoksinen keidas –  yksinkertainen matala puukirkko ja ruusutarha. Vehreänä vuodenaikana ovi on auki palvelustenkin aikana. Kuorolaulu soi yhteen lintujen laulun kanssa. Tuoliryhmän edessä on iso pääsiäisikoni. Puutarhurin yllätys, virvoittava vesisuihku kasvoihimme toivottaa tervetulleeksi.

Maalaamaton puu luo mielessä sillan vankiparakkiin. Muutenkaan ei ole ihan niin kuin tavallisessa kirkossa. Seinustalla kasvaa puu: pyhittäjä Serafim Sarovilaisen rukouspuu. Seinillä perheiden maanpaon muistona tummuneita matkaikoneja.  Silmät tottuvat pian hämärään. Löydän mitä etsin. Kuoronurkkauksessa ovat äiti Maria Pariisilaisen 1930-luvulla maalaamat ja helmikirjomat ikonit alkuperäisinä. Aabrahamin vieraanvaraisuus, eli Vanhan testamentin Pyhää Kolminaisuutta esittävä ikoni, Ilmestyskirjan enkeli suitsutusastian kanssa, vainottu Moskovan metropoliitta Filipp, jonka hänen suojattinsa tsaari Iivana Julma murhautti, koska ei halunnut kuulla vetoomusta verenvuodon lopettamiseksi.

Maria Pariisilainen työtovereineen piti omaa aikaansa verrannollisena Iivana Julman aikaan. Seurakunnan pappi isä Dimitri Klepinin toimitti viimeisen liturgiansa viimemainitun metropoliitta Filipin ikonin edessä, ennen kuin Gestapo vangitsi hänet 9.2.43. Kun Gestapo kysyi papilta, miksi hän suojelee juutalaisia, isä Dimitri hän osoitti krusifiksia ja kysyi puolestaan: tunnetteko tätä juutalaista?

Äiti Maria oli aikalaisten mukaan ristiriitainen ihminen, joidenkin mielestä aivan mahdoton tapaus. Hän julisti avoimesti vastarintaa Hitlerille miehitetyssä Pariisissa. Hän pelasti juutalaisia vainottuja, vastarintaliikkeen aktivisteja, neuvostosotavankeja oman ja työtovereidensa hengen vaarantaen.  Ilmestyskirjan enkeli oli Marialle toivottu sodanjulistaja, sillä hän halusi kristittyjen kuulevan kutsun ja olevan vapaaehtoisesti valmiita kärsimään totuuden ja oikeuden puolesta. Tässä hän edusti fundamentalismia, mikä tämän hetken maailmanpolitiikan valossa tuntuu yhä vain pelottavammalta. Sota-ajan runoissaan äiti Maria sanoi rakastavansa kuolemaa, mutta ei haluavansa kuolla turhaan. Täällä hänen maalaamiensa ikonien edessä, ruusujen ja suitsukkeen tuoksussa muistan hänen säkeensä: munkki on Jumalan paratiisiin lantaa.

(Kuva/Photo: Elina Kahla )
(Kuva/Photo: Elina Kahla )

Ostan ikonin, jossa ovat kuvattuina Pariisin uudet marttyyrit äiti Maria, hänen poikansa Juri (Georgios), yhteisön pappi isä Dmitri Klepinin sekä Ilja Fondaminski, kasteen ottanut juutalainen aktivisti.  Kaikki neljä jäivät kiinni, lähetettiin natsien keskitysleirille missä he kaikki menehtyivät. Silti äiti Marian elossa selvinneet parakkitoverit muistelivat yhteistä aikaa hänen kanssaan hengellisenä paratiisina. Hän itse odotti nousevansa taivaaseen pyhän suitsutuksen tavoin. Pyhien ajatonta yhteyttä korostaa ikonin alarivi. Siinä ovat Lyonin marttyyrit areenalla leijonien edessä. Piispat Irenaeus ja Pothinus, pyhät Blandina ja Felix.

Pyhät esirukoilijat, teidän rohkeutenne muistaminen antakoon minulle voimaa, sillä teidän ruumiinne kesti koettelemukset, mutta henkenne ei masentunut.

Paranna kaikki tautimme.

Sitä sinulta rukoilemme, oi ihmisiä Rakastava.

 

Elina Kahla

 

 

Pariisin mattyyrien kontakki ja tropari

Kontakion des Martyrs des Paris

Comme témoins de la vérité, et prédicateurs de la piété,

 honorons dignement par des chants divinement inspirés

Dimitri, Marie, Georges et Élie,

ayant supporté les liens, les souffrances et

l’injuste jugement, et qui par le martyre ont reçu la couronne  inflétrissable.

Pariisin marttyyrien kontakki, 8. säv.

Totuuden todistajina ja hurskauden esipuhujina,

kunnioittakaamme jumalaisesti innoittunein veisuin,

Dimitriä, Mariaa, Georgiosta ja Eliaa,

jotka kestivät kahleet, kärsimykset ja väärän tuomion,

ja marttyyriuden kautta saivat kuihtumattoman kruunun.

 

Tropaire des Martyrs de Paris, ton 1

Par les souffrances que les saints ont endurées pour Toi
sois imploré, Seigneur,
et guéris toutes nos maladies:
nous t’en prions, ô Ami des hommes.

 

Pariisin marttyyrien tropari, 1. säv.

Pyhien kärsimien tuskien tähden

anomme hartaasti sinulta oi Herra.

Paranna kaikki tautimme.

Sitä sinulta rukoilemme, oi ihmisiä Rakastava.

(suom. ranskasta Hannu Väisänen)