Ylidiakoni Mikael Kriisin 21.10.1920 – 5.8.2014

Ylidiakoni Mikael Kriisin
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö )

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pitkäaikainen ylidiakoni isä Mikael Kriisin nukkui kuolonuneen 5.8.2014 kello 10.55. Vuonna 1987 tapahtuneesta eläkkeelle jäämisestään alkaen isä Mikael palveli sairastumiseensa saakka säännöllisesti Helenan vanhainkodin kirkossa. Vanhainkodista tuli myös häneen viimeinen kotinsa, ja näin hän sai siellä osallistua elämänsä loppuun saakka säännölliseen jumalanpalveluselämään.

Isä Mikaelin perhe tuli pakolaisina Suomeen vuonna 1920 ja asettui muutaman vuoden kuluttua asumaan Valamon saarelle, josta Mikael 17 –vuotiaana muutti Viipuriin. Uran piti ureta kivipainossa, mutta suunnitelmat katkesivat alkaneeseen sotaan. Sotavuosiin mahtui aluksi eläinlääkintä- ja kuormastoaliupseerin tehtävät, kunnes hänet kielitaitonsa vuoksi siirrettiin tulkin tehtäviin.

Sodan päätyttyä Mikael Kriisiin tuli Helsinkiin, jossa sai työn tulkkina, ensin siirtoväenasiain osastolla ja sen jälkeen Sotakorvausvaltuuskunnassa. Noihin aikoihin hän oli myös aloittanut opiskelun Sibelius-Akatemiassa, ja hän piti ensikonserttinsa vuonna 1952. Tuosta alkoivat myös vuodet Oopperassa, jossa hän lauloi pääasiallisesti kuorossa, mutta hänellä oli myös runsaasti soolotehtäviä. Lisäksi hän lauloi Radion sinfoniakuorossa ja Uspenskin katedraalin kuorossa – kirkkolaulu oli tullut hänelle tutuksi jo Viipurin –vuosina. Uspenskissa rovasti Bogojavlevski alkoi houkutella Mikael Kriisiniä pappisseminaarin suorittamiseen, jotta tämä valmistuisi diakoniksi.

Näin alkoi isä Mikaelin kirkollinen ura. Hän toimi diakonina vuodesta 1961, ja 1971 alkaen ylidiakonina. 85 –vuotishaastattelussaan (Ortodoksiviesti 8/2005) hän kertoi pitävänsä hyvin paljon jumalanpalveluksista, niiden hoitamisesta ja järjestämisestä. Hän sanoi tuolloin:

”Järjestys ei ole aina niin yksinkertainen, erityisesti vigilioissa, kun tekstit muuttuvat.”

Isä Mikaelin harrastustoiminta oli laajaa ja hän ennätti toimia Helsingin Ortodoksisten Kuratoorio ry:n puheenjohtajana ja kuului mm Helsingin sotaveteraanien hengelliseen toimikuntaan ja Sinisen Prikaatin säätiöön. Ansioistaan hän sai Suomen Leijonan ansioristin. Venäläinen Hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa ry. kutsui hänet kunniajäsenekseen.

Isä Mikaelille luovuttettiin tasavallan presidentin hänelle myöntämän Suomen Leijonan ansioristi Sinisen Prikaatin juhlassa Suomalaisella klubilla 1.10.2004.  (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö )
Isä Mikaelille luovuttettiin tasavallan presidentin hänelle myöntämän Suomen Leijonan ansioristi Sinisen Prikaatin juhlassa Suomalaisella klubilla 1.10.2004.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö )

Isä Mikael Kriisin oli avioitunut vuonna 1947 terijokelaisen Antonina Poschehonovin kanssa, ja avioliitto kesti yli 50 vuotta harmonisena. Muutaman vuoden takainen puolison kuolema oli isä Mikaelille suuri menetys.

Isä Mikaelin hautauspalvelus toimitetaan Uspenskin katedraalissa lauantaina 9.8. klo 10 alkavan liturgian jälkeen.

 

Saata, Herra, lepoon nukkuneen palvelijasi sielu ja suo hänelle iankaikkinen muisto.

 

Hellevi Matihalti