Sivallus: Ihmeitä (?) erikoistarjouksessa

Koulun uskonnonopetuksesta Vastarannankiisken mieleen on jäänyt neljä erityistä p. Raamatun kohtaa.

I) Kun Mooses teki faraon edessä Herran määräämiä ihmetekoja saadakseen faraon vapauttamaan Israelin kansan Egyptin orjuudesta, toinen Mooseksen kirja toteaa muutamien ensimmäisten ihmeiden kohdalla lakonisesti: ”Ja faraokin kutsui maansa viisaat ja velhot; ja nämä Egyptin tietäjät tekivät samoin taioillansa…” (2 Moos 7)

II)  Ensimmäinen Kuningasten kirja kertoo Elian ja Jumalan kohtaamisesta näin: ”Hän sanoi [Elialle]:’Mene ulos ja asetu vuorelle Herran eteen’. Ja katso, Herra kulki ohitse, ja suuri ja raju myrsky, joka halkoi vuoret ja särki kalliot, kävi Herran edellä; mutta ei Herra ollut myrskyssä. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys; mutta ei Herra ollut maanjäristyksessä. Maanjäristyksen jälkeen tuli tulta; mutta ei Herra ollut tulessa. Tulen jälkeen tuli hiljainen tuulen hyminä. Kun Elia sen kuuli, peitti hän kasvonsa vaipallansa, meni ulos ja asettui luolan suulle. Ja katso, hänelle puhui ääni ja sanoi:’Mitä sinä täällä teet, Elia?'” (1 Kun 19)

* * *

Uutisissa on kerrottu, että Olympiastadionilla vieraili heinäkuussa yhdysvaltalainen protestanttisaarnaaja, joka oli luvannut, että hänen kokouksissaan sairaat paranevat, kultahampaita ilmaantuu itsestään suuhun jne. Onpa mainittu siitäkin, että Afrikassa joku kuollut olisi herännyt kuolleista samanlaisen tilaisuuden yhteydessä – tarkempi dokumentointi toki puuttuu. Kaveri näytti edustavan ns. menestysteologista ajattelua, jonka mukaan Herran siunaus ilmenee muka myös Hänen seuraajiensa taloudellisena vaurautena ja liiketoimien kukoistamisena.

Tilaisuuteen odotettiin 15000-20000 osanottajaa, mutta ”vain” noin 7500 ilmaantui paikalle. Uutisten mukaan parantumiset olivat kovin subjektiivisia tuntemuksia laihtumisesta, lämmön tunteesta päässä jne. Joku on ”todistanut” myös alkoholismin paranemisesta, mutta jokainen suomalainen tietänee, että kyseisen vaivan korjautumista ei todellakaan voi todentaa silmänräpäyksessä.

* * *

III) ”Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra!’, pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?’ Ja silloin minä lausun heille julki: ’Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät’.” (Mt 7)

IV) ”Niin ne seitsemänkymmentä palasivat iloiten ja sanoivat: ’Herra, riivaajatkin ovat meille alamaiset sinun nimesi tähden’. Silloin hän sanoi heille: ’Minä näin saatanan lankeavan taivaasta niinkuin salaman. Katso, minä olen antanut teille vallan tallata käärmeitä ja skorpioneja ja kaikkea vihollisen voimaa, eikä mikään ole teitä vahingoittava. Älkää kuitenkaan siitä iloitko, että henget ovat teille alamaiset, vaan iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa.'” (Lk 10)

* * *

7500 ihmistä Helsingissä juoksemassa hakemaan apua hengelliseen hätäänsä ja etsintäänsä kohu-uutisten ja markkinahumun perässä! Mikä on meidän vastauksemme ortodokseina tähän etsintään? Miten löytäisimme heidät? Miten he löytäisivät meidät ja Kirkon – ja sitä kautta itselleen osallisuuden Elämästä ja todellisesta parannuksesta? Muistakaamme, että tuo joukko on noin 1/8 Suomen ortodoksisen kirkon nykyisestä jäsenmäärästä!

Vastarannankiiski