Mikä tiedotuksessa mättää?

Kirkkomme tiedottaminen – lempeästi sanottuna – ei oikein toimi.

Ei toimi, vaikka kirkolla on internetissä omat sivunsa (ort.fi ) samoin kuin useimmilla seurakunnilla. Omat sivunsa on myös kaikilla kolmella hiippakunnalla, mutta ainoat toimivat sivut on vain Oulun hiippakunta saanut aikaan. Ne ovatkin esimerkilliset: niitä voivat päivittää niin hiippakunnan piispa kuin toimistosihteerikin (ort.fi/oulunhiippakunta/).

Ne ovat esimerkilliset myös siksi, että ne todella tiedottavat.

Kun avaa kirkon viralliset tiedotussivut (ort.fi ) ei oikein tiedä missä on: sivustolta voi löytää merkittävien henkilöiden haastatteluita tai linkkejä opetuspuheisiin, jopa musiikkiesityksiin. Itse asiassa kirkon sivuilta löytää kaiken muun paitsi hakemansa.

Kirkon otaksuisi tiedottavan selkeästi kirkolliskokouksen, kirkollishallituksen ja jopa piispainkokouksen päätöksistä. Mutta niinhän ei tapahdu. Etsijä, jopa ortodoksi, ihmettelee, onko kyseessä todella virallinen tiedottaminen vai jonkinlainen epämääräinen hapuilu verkkolehden suuntaan.

 

*     *     *

Simeon ja Hanna ei ole uutislehti, mutta se seuraa kirkon tapahtumia. Se päivitetään lähes päivittäin – toisin sanoen: aina kun on lukijoille kerrottavaa, onpa se sitten pikku uutinen, jota ei muualta löydy, laajempi artikkeli tai tärkeitä näkökantoja esille tuova haastattelu.

Simeonia ja Hannaa tehdään vapaaehtoisesti ja korvauksetta – käytetäänpä taas kerran jo fraasiksi muodostunutta ilmaisua ”rakkaudesta kirkkoon”.

Otaksuttavasti kirkon palkkaamat tarkoin valitut työntekijät tuntevat myös rakkautta omaa kirkkoaan kohtaan – minkä lisäksi he tekevät työtään palkansaajina, työntekijöinä kaikkine nykyisen työehtosopimuksen suomine etuineen. Otaksuttavasti heidän resurssinsa ovat moninkertaiset verrattuina niihin resursseihin, yksinkertaisesti jo taloudellisiin, mitä Simeonilla ja Hannalla on.

Otaksuttavasti kaikki kirkon työntekijät valitaan perusteellisen harkinnan jälkeen siten, että paras mahdollinen tulee valituksi. Kun tiedotuskenttää tarkemmin tutkailee, alkaa tosin miettiä, tapahtuuko todella näin. Onko kuitenkin olemassa kriteereitä, joita seurakuntalaisille ja kirkon jäsenille ei kerrota?

Katsotaanko jokaisen valinnan kohdalla vain pätevyyttä, vai voiko olla mahdollista, että sopivuus ja henkilökohtaiset mieltymykset painavat valintavaa´assa enemmän kuin osaaminen?

 

*     *     *

Kirkon strategia käyttää periaateohjelmassaan kauniita sanoja avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Jotkut seurakunnat, kuten Ilomantsi, ovat ottaneet ohjeistuksen oikein. Ilomantsin seurakunnan sivuilla on tiedot seurakunnanvaltuuston, seurakunnanneuvoston ja kaikkien muiden seurakunnallisten elinten päätöksistä. Ilomantsissa on käsitetty, että julkiset asiakirjat ovat julkisia. Ilomantsissa on käsitetty myös se, että julkisuus ei tarkoita suttuista monistenippua seurakunnan viraston eteiskäytävässä – jonne nippua pääsee katselemaan kyseisen viraston aukioloaikana.

Siksi Ilomantsin seurakunta julkaisee tiedot internet –sivuillaan.

Toisin on esimerkiksi Suomen suurimmassa ortodoksisessa seurakunnassa. Valtuuston ja neuvoston päätökset sielläkin ovat toki julkisia – niitä vain ei seurakunnan sivuilla kerrota.

Niinpä seurakuntalaiset eivät tiedä päätöksistä – ja ehkä se onkin tarkoitus.

Tässä suhteessa Helsingin seurakunta ei kirkossamme ole ainoa laatuaan.

 

*     *     *

 On jälleen kerran toistettava: sanat ovat abstrakteja ja periaateohjelmat ovat papereita tai sähköisiä tiedostoja. Käytännön kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

Niinpä avoimuus ja läpinäkyvyys ovat vain semanttisia kysymyksiä. Viiveellä tapahtuva vähäinen tiedotus riittänee tyydyttämään kirkkomme niin sanotun demokratian vaatimukset. Se ei silti toimi, koska kirkon jäsenillä on oikeus saada tietoa siitä, mitä tapahtuu todella.

Kun resurssit on, kun henkilökuntaa on, sopii kysyä hiukan rahvaanomaisesti, että mikä mättää.

Tiedotuspolitiikkaa seuranneena on helppo arvata, että vastausta ei tule.

 

Hellevi Matihalti                                                        Aristarkos Sirviö