Arkkipiispa Paavalin syntymästä 100 vuotta

( Kuva: ort.fi )
( Kuva: ort.fi )

Suomen ortodoksisen kirkon pitkäaikaisen esipaimenen arkkipiispa Paavalin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 28. elokuuta 2014.

Paavali nautti elinaikanaan suurta arvostusta sekä Suomessa että maailmalla. Hän ehti ennen Laatokan Valamon evakuointia 1939 toteuttaa luostarisaarella kaksi vuotta kilvoituskutsumustaan. Vuonna 1955 hänet valittiin apulaispiispaksi. Vuonna 1960 hänestä tuli Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa. Siinä tehtävässä hän oli vuoteen 1987. Arkkipiispa Paavali kuoli 2.12.1988.

Valamo -säätiö on päättänyt arkkipiispa Paavalin elämänkerran kirjoittamisesta. Näin se kunnioittaa hänen laajamittaista elämäntyötä.  Säätiö on kutsunut tutkimuksen tekijäksi filosofian tohtori Paula Tuomikosken.

Tulevalla talvikaudella säätiö järjestää Helsingissä yhteistyössä Kulttuurikeskus Sofian kanssa seminaarisarjan arkkipiispa Paavalin 100-vuotismuiston kunniaksi.