Lähi-itä, media ja ihminen

(Kuva/Photo: IOCC/CAPNI)
(Kuva/Photo: IOCC/CAPNI)

Pohjolasta katseltuna ja kuunneltuna Lähi-idän uutiset ovat kuulostaneet vuosikymmenten ajan samantyylisiltä. Rauhallisempia aikoja on aina seurannut aseellinen konflikti, pahimmillaan sisällissota ja taas rauhanneuvottelut.

Näiden samojen vuosikymmenten aikana median työvälineet tapahtumista kertomiseen ovat muuttuneet radikaalisti. Ensin televisio ja sitten internet ovat paljastaneet ihmisten kärsimyksen sanoina ja kuvina lyhentämättöminä ja saman tien.

Voimattomuuden tunne maailmalla vellovien tapahtumien edessä tulee tutuksi, jos yhtään paneutuu kriisien syihin ja valtasuhteisiin. Ja silti, ratkaisu on todennäköisesti yksinkertainen. Heidän, joilla valta on, täytyy suostua keskustelemaan niiden kanssa, joita pitävät vihollisinaan.

Syyrian tilanne on ehtinyt kahdessa vuodessa muodostua aseellisesta kansannoususta monimutkaiseksi geopoliittiseksi sodaksi, jossa ei ole vain kahta osapuolta ja joka vaikuttaa Lähi-idän maihin ja globaalisti esimerkiksi pakolaisvirtojen myötä. Kristityt ovat yksi alueen monista vähemmistöistä, mutta kyse ei ole uskontojen välisestä sodasta.

Välillä näytti siltä, että maailma on unohtanut Syyrian, mutta sitten otsikoihin nousi ISIS ja sen hirmuteot, jotka kohdistuivat niin kristittyihin kuin muslimeihin Syyriassa ja Irakissa. Kärsivien ihmisten määrä kasvaa joka päivä, koska ratkaisua ei haluta löytää.

Mistä siis löytää toivon siemen tällaisten uutisten äärellä?

Ortodoksisen kirkon vahvuus on sen maailmanlaajuinen paikalliskirkkojen verkosto. Syyria on yksi kirkon historiallisimmista alueista ja maista, joissa kirkon rooli tämän hetken tilanteessa on sekä merkittävä että erittäin vaikea. Kirkko haluaa säilyttää neutraalin aseman, mutta on silti joutunut kidnappausten ja tuhotöiden kohteeksi.

Avustustyön näkökulmasta kirkolla on erityinen tehtävä auttaa kaikkia uskonnosta ja kansallisuudesta riippumatta, ja näin myös tapahtuu. Kansainvälinen ortodoksinen avustusjärjestö IOCC (International Orthodox Christian Charities) on yksi harvoista Syyriassa vielä toimivista avustusjärjestöistä, ja se toimii yhteistyössä Antiokian patriarkaatin kanssa.

IOCC:n paikalliset työntekijät ovat itse Syyrian ja Irakin tilanteesta kärsiviä lähimmäisiä, joista moni on joutunut jättämään oman kotinsa ja menettänyt kaiken paitsi henkensä – toistaiseksi. He yrittävät tehdä sen, mikä vielä on tehtävissä ihmisten auttamiseksi. Tähän mennessä IOCC on pystynyt auttamaan yli 1,5 miljoonaa ihmistä.

Suomessa Filantropia on tukenut IOCC:n ja Antiokian patriarkaatin työtä heti konfliktin alusta alkaen, sillä merkit viittasivat siihen, että apua tarvitaan vielä pitkään. Kuten kaikissa nykyajan avustustehtävissä väkivaltaisilla kriisialueilla, tiedotuksessa pidetään varovaista linjaa, ettei paikan päällä työtään tekeviä ihmisiä asetettaisi entistä suurempaan vaaraan.

Kahden vuoden aikana alueelle on pystytty välittämään tukea 20 000 euroa, josta suurin osa tänä vuonna. Filantropian Syyria-keräys jatkuu ja siihen tulevilla lahjoituksilla autetaan Syyrian tilanteesta kärsiviä niin Syyriassa kuin naapurimaissa, joihin on lähtenyt miljoonia pakolaisia. Keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian keräystilille FI08 5480 0520 0345 94, viite 12221.

Lahjoitusten rinnalla on tärkeää muistaa kärsiviä ihmisiä myös rukouksissa. Filantropia järjesti viime vuoden joulukuussa ekumeenisen rauhanrukoushetken Lähi-idän tilanteen vuoksi Uspenskin katedraalissa ja tänä syksynä järjestetään toinen rauhanrukoushetki.

Kysymykseen, miten voin auttaa, on ainakin kaksi vastausta. Rukoile, ja jos voit, lahjoita.

 

Rakas Jumala, Rauhan Jumala,

Varjele sodista ja vainoista kärsiviä.

Auta riiteleviä löytämään sopu ja Sinun rauhasi.

Siunaa maahamme saapuvia lähimmäisiä, jotka hakevat turvaa keskeltämme.

 Rohkaise minua olemaan se ihminen, jota lähimmäiseni tarvitsevat.

Aamen.

 

Riina Nguyen

Toiminnanjohtaja

filantropia.fi