Pyhittäjä Patapios

(Ikonikuva/Photo: orthodox.net )
(Ikonikuva/Photo: orthodox.net )

Perinteisesti ortodoksikristityt täällä Pohjolassa ovat saaneet nimensä pyhän ihmisen mukaan. Nykyään perinne on päässyt hieman rapautumaan, mutta kirkkoon liittyjät, kuten minä, pääsevät valitsemaan oman nimikkopyhänsä. Omani pyhäni valitsin hieman tylsästi minulle annetun etunimen, Tapion, mukaan kirkkomme kalenterista. Tapio on vanha suomalainen pakananimi, mutta se on liitetty luovasti alun perin egyptiläisen pyhittäjä Patapios Thebalaiseen nimien samankaltaisuuden perusteella.

Pyhittäjä Patapios on pyhä, jonka maalliset jäännökset lepäävät Loutrakin kaupungin ulkopuolella sijaitsevan Ossios Patapioksen nunnaluostarin alueella olevassa luolassa. Kun valitsin omaa pyhääni en tiennyt miehestä juurikaan. Mutta vierailut edellä mainitussa  nunnaluostarissa sekä kirjallisuuteen tutustuminen on lähentänyt minua häneen.

Pappismunkki Serafimin toimittaman Synaksarionin mukaan tiedot Patapioksen elinajasta vaihtelevat 400-luvusta 600-luvun alkuun. Hän siis syntyi Egyptin Thebassa ja vartuttuaan hän jätti vanhempansa, luopui omaisuudestaan ja lähti erämaahan kilvoittelemaan.  Myös hänen maineensa kiiri uskovien keskuudessa kuten useiden muidenkin erämaakilvoittelijoiden, ja hänen luokseen saapui runsain joukoin kristittyjä ongelmiensa kanssa. Uskovien huomio häiritsi häntä, joten hän päätti siirtyä sen aikaisen tunnetun maailman keskukseen, uuteen Roomaan, Konstantinopoliin kilvoittelemaan. Hän antautui täysin Jumalan kuvaamattoman kauneuden katselemiseen.

Jo pyhittäjän elämän aikana hänen rukouksiensa tähden tapahtui useita ihmeitä, muun muassa eräs nuorukainen sai näkönsä takaisin, nainen parantui rintasyövästä. Hän myös ajoi riivaajia ihmisistä. Elettyään pitkän ja täyden elämän hän kuoli Konstantinopolissa kilvoittelijatovereidensa ympäröimänä. Perimätiedon mukaan hänet haudattiin alun perin  Konstantinopolin pyhän Edelläkävijän ja Kastajan Johanneksen kirkkoon, mutta myöhemmin hänen munkkitoverinsa siirsivät hänen ruumiinsa Gerania-vuoren luolaan.

Luola löydettiin 1900-luvun alussa hylätystä luostarista, jossa tänä päivänä toimii nunnaluostari ja lastenkoti. Luostari on lähialueen asukkaille ja kauempaakin saapuville ortodokseille tärkeä pyhiinvaelluskohde. Luostarille johtavan serpentiinitien reunat ovat täynnä autoja lauantai-iltaisin ja sunnuntaiaamuisin sekä kirkon suurien juhlien aikaan.

Pyhittäjä Patapioksen muistopäivää vietetään joulukuun 8. päivä.
Tropari, 8. säv.:

Sinussa, oi isä, täysin pelastui se, mikä oli Jumalan kuvaksi luotu, / sillä Sinä otit ristin ja seurasit Kristusta / ja teoillasi opetit ylenkatsomaan lihaa, sillä se on katoavainen, / ja pitämään huolta sielusta, joka on katoamaton. / Sen tähden iloitsee, oi pyhittäjä Patapios, Sinun henkesi enkelten joukossa.

Kontakki, 3. säv.:

Sinun temppelisi on tullut ihmisille / hengellisen parannuksen lähteeksi, / jonne kiiruhtaen he anovat parannusta sairauksiin / ja vapautusta erehdyksistä. / Sinä, pyhittäjäisä Patapios, / puolustat kaikkia hädässä olevia.

Isä Tapio Rautamäki