Sivallus: … turhaan vain he touhuavat

Vastarannankiiski on viime aikoina kuunnellut erästä mielisävellystään, Johannes Brahmsin Ein deutsches Requiem’ia. Kyseessä on vapaamuotoinen, saksankielisen raamatuntekstin ympärille rakennettu teos orkesterille, kuorolle ja kahdelle solistille, joka ei hakemallakaan noudata perinteisen katolisen sielunmessun kaavaa.

Vaikka teoksen pitäisi olla hyvin tuttu, Vastarannankiiski havahtui uudella tavalla ensimmäisen barytonisoolon tekstiin, joka on suoraan psalmista 39 :

Herra, opeta minua ajattelemaan loppuani, ja mikä minun päivieni mitta on, että ymmärtäisin, kuinka katoavainen minä olen. Katso, kämmenen leveydeksi sinä teit minun päiväni, ja minun elämäni on sinun edessäsi niin kuin ei mitään. Vain tuulen henkäys ovat kaikki ihmiset, kuinka lujina seisokootkin. Varjona vain ihminen vaeltaa, turhaan vain he touhuavat, kokoavat, eivätkä tiedä, kuka ne saa.” (Ns. vanha käännös eli vuosien 1933/1938 versio. Vastarannnankiiski siteeraa mieluummin tätä jo lapsuusvuosilta tuttua tekstiä, koska uusin käännös tuntuu jotenkin pliisulta ja arkiselta).

Vastarannankiiski on kiinnittänyt huomiota siihen, että kirkolliskokouksemme kokoontuu aivan pian marraskuun loppupuolella. Listalla on yhden piispavalinnan lisäksi koko joukko taloudellisia ja hallinnollisia asioita. Nämäkin on toki hoidettava, mutta kaiken keskustelun ja väännön keskellä pitää koko ajan muistaa, miksi ja mitä varten kirkko on maailmassa olemassa. Sen tehtävä on olla suolana ja valona, näyttää ainoaa tietä pelastukseen ja ohjata meidät takaisin lankeemuksessa kadotetun paratiisin asukkaiksi.

Yksikään kirkolliskokouksen päätös ei saa olla ristiriidassa kirkon ainoan tehtävän kanssa, yksikään taloudellinen ratkaisu ei saa olla vain siirto jonkun pussista pois toisen pussin täytteeksi tai jonkun sidosryhmältä jonkun toisen sidosryhmälle. Kaiken pitää olla tukemassa Tehtävän täyttämistä ja ohjaamassa meitä tällä tavoin kohti pelastusta jumalattomassa ja pyhyyden tunteen kadottaneessa, maallistuneessa, pseudokristillisessä maailmassa. Jos tämä näkemys ei tule luottamustehtävässä lihaksi, touhu on kertakaikkisen turhaa.

”…tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa.” – Jeesus Kristus, Lk 10:42

Vastarannankiiski