Matkalla jouluun

(Kuva/Photo: Ortohodox.net )
(Kuva/Photo: Orthodox.net )

Olemme matkalla jouluun. Lapset laskevat innolla kuinka monta yötä on vielä nukuttava ennen joulua. Joulukalentereiden luukkujen avaaminen on jännittävää. On joulupaasto – adventtiaika, odotuksen aika.

Kristuksen ihmiseksi tulemisen juhla on edessä johon joulupaasto haluaisi meitä ohjata.

Jokainen meistä kohdallaan tietää sen kuinka hyvin tai huonosti paastoamme. Mutta on syytä kysyä mitä meidän paastomme on? Onko se vain ruokien valikointia, säästämistä sitä varten, että jouluna ruokaa olisi niin, että pöytä notkuisi. Profeetta Jesaja kirjoittaa: ”Eikö tämä ole paasto johon minä mie­listyn; että avaatte vääryyden siteet, iroitatte ikeen nuorat ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet? Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy häneltä, joka on omaa lihaasi.”(Jes 58.6-7).

Ihminen on syntynyt rakkaudesta ja rakkautta varten. Hänet on kutsuttu rakkauteen. Ei ainoastaan inhimilliseen rakkauteen, vaan sen pohjalta, sen kautta, Jeesuksen Kristuksen läsnäolon kirkastamaan jumalalliseen rakkauteen.

Rakkaudesta syntyneenä ihmisen on osoitettava Jumalalle vastarakkautta koko ihmiskunnan ja maailman kanssa. Se on hänen elämänosansa. Ihmistä kutsutaan rakkauteen, mutta hän voi torjua rakkauden: juuri tätä on synti. Synti on aina kelvotonta rakkautta, rakkautta, johon sekoittuu itserakkautta, tai suoranaista rakkaudesta kieltäytymistä, joka voi jatkua läpi elämän.

Synti on sitä, että ihminen kieltäytyy luomasta itseään kaikin voimin, tai sitä, että hän vääristää tämän luomuksen tai sitä, että hän luo vain itselleen unohtaen veljensä ja sisarensa.

Synti on sitä, että kieltäydymme tunnustamasta Jumalaa jokaisen ihmisen ja koko maailman korkeimmaksi päämääräksi ja osoittamalla hänelle kunnioitusta. Se on itsensä tekemistä jumalaksi Jumalan sijaan pysähtymällä itseensä, ottamalla itselleen sen, mikä on oltava toista ja Häntä varten. ”Jos joku sanoo rakastavansa Jumalaa mutta vihaa veljeään, hän valehtelee. Sillä se, joka ei rakasta veljeään, jonka on nähnyt, ei voi rakastaa Jumalaa, jota ei ole nähnyt.” ( 1 Joh 4:20) ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.” (Mt 25:45)

Kristus syntyy uudistamaan meitä ja korottaakseen muinoin lankeemukses­sa turmeltuneen kuvan – tehdäkseen meistä aitoja ihmisiä.

 

Isä Johannes