”Älä sano väärää todistusta”

kirkollinen ornamentti

Parin viikon sisällä tämä lause on kahdesti iskenyt vahvasti mieleeni. Ensimmäinen kerta koski minua itseäni – jotakin sanomaani, tai oikeammin kirjoittamaani.

Ei auttanut, että minulla oli todisteena ihan mustaa valkoisella, todellakin: teksti paperilla, ei vain tietokoneen uumeniin säilöttynä tiedostona. Mutta jos niin olinkin kirjoittanut, olin varmasti tarkoittanut toisin.

Koska usein tunnen itseni liian vanhaksi taivuttelemaan rautalankaa, annoin asian olla.

Annoin sen olla sittenkin, kun mieleeni tuli väärän todistuksen antaminen ja ajatus, miten laajalle mahtanee levitä minun mielipiteenäni jotakin, mitä en koskaan ole kirjoittanut – koska ajattelen aivan päinvastoin.

Sillä ajattelin, että loppujen lopuksi totuus ei pala tulessakaan.

Vaikka oikeasti en ole siitäkään tässä ajassa aivan varma.

 *                *                *

Kun eilen tai toissapäivänä luin kollegan, ”onnellisen miehen” Hannu Pyykkösen, kolumnia Taas piispaa tekemässä, sama lause väärästä todistuksesta tuli mieleeni.

Hannu Pyykkönen sitä ei anna. Hän kirjoittaa oikein oivallisesti kohta alkavan kirkolliskokouksen tärkeimmäksi asiaksi nousseesta Oulun hiippakunnan piispanvaalista, joka siis toimitetaan kaikin tavoin sammutetuin lyhdyin, suljettujen ovien takana ja tulevilta kaitsettaviltakin salassa. Miksiköhän? Kenties siksi, että voidaan käsitellä luottamuksellisesti esille tulevia henkilöitä – ehkä peräti siksi, että

”kaikki mahdolliset tiedossa olevien ja mahdollistenkin ehdokkaiden töppäilyt viimeisiltä viideltä, kymmeneltä vuodelta on kerätty talteen ja niitä käytetään härskisti tai oivallisesti – näkökulmasta riippuen – hyväkseen oman puolesta ja toista vastaan. Siinä niputetaan yhteen niin ryyppäilyt jossain ulkomailla kuin töppäilyt edustustilaisuuksissa tai mitä tarinoita nyt kunkin mielikuvitus ja huhut saavatkaan syntymään. Oleellistahan ei ole välttämättä asioiden oikeellisuus, vaan huhujen maukkaus, ”herkullisuus” ja tietenkin niiden vaikuttavuus kuulijaan. Joku koetaan riskisijoituksena, joku turvallisena, joku varmana, joku pienimpänä pahana, joku liian jonain muuna. Mielipiteitä on yhtä monta kuin on sanojaa.”

Väistämättä sitä uskoo, että juuri tästä on kysymys. Että on ainakin mahdollisuus kepeästi antaa vaikkapa väärä todistus lähimmäisestä.

Sellaisiahan huhupuheet varsin usein ovat…

*                *                *

Sillä en mitenkään voi käsittää, että silkat faktat pitää esittää ”istunnossa, joka ei ole yleisölle avoin” (ort.fi).

Ei tiedä – asia ei minulle ort.fi –sivun tiedotteesta selvinnyt – kerrotaanko suljettujen ovien takana perin pohjin käsiteltyjen, seulan läpäisseiden ja siis kirkolliskokousedustajien salaisesti valitsemien metropoliittaehdokkaiden nimet jo julkisesti, vai jatkuuko salailu yhä.

Toisin sanoen: kun kirkolliskokous on valinnut ehdokkaansa piispainkokouksen käsittelyyn, onko tämä päätös julkinen. Vai saako kirkkokansa tietää ainoastaan ne henkilöt – yhden tai useamman – jotka piispainkokous lopullisiksi ehdokkaiksi hyväksyy ja joista kirkolliskokous sitten valitsee Oulun metropoliitan.

Ainoa varma asia on, että metropoliittaa Ouluun ei Oulun hiippakunta valitse, koska kirkolliskokouksen 34 äänivaltaisesta edustajasta vain neljä edustaa Oulun hiippakuntaa.

Kirkolliskokousedustajia todellakin on tänä vuonna siis 34: yksi maallikkovaramies on viime tietojen mukaan estynyt osallistumasta kokoukseen.

Tietenkin on olemassa myös se mahdollisuus, että Ouluun ei valita metropoliittaa tässäkään kokouksessa …

*                *                *

Sitä niin kovin kirkon jäsenenä toivoisi, että väärät todistukset ja huhuina lisäväriä ja –ominaisuuksia saaneet mahdolliset totuudet eivät esittäisi pääosaa niinkin tärkeässä kysymyksessä kuin hiippakuntapiispan vaali on. Sitä niin kovin toivoisi, että tässä puolidemokraattisessa ja puoliortodoksisessa kirkossa voisi edes puolittain luottaa edusmiehiin ja –naisiin, heidän vilpittömyyteensä ja rehellisyyteensä.

Mutta liturgiakin toimitetaan vasta varsinaisen vaalipäivän aamuna – ei näiden suljettujen istuntojen päivänä.

Hellevi Matihalti