Valmisteltu vai esitetty ?

10343045_874416882588114_7764100635106732060_nKun on ensimmäisen päivän seurannut kirkolliskokousta – kuunnellut ja katsellut, koska sellainenkin on mahdollista ihan kotosalla, ja hiukan lukenutkin – on mieli hyvin hämmentynyt.

Tässä kesän loppuessa, syksyn tehdessä tuloaan järjestettiin Kulttuurikeskus Sofiassa kirkolliskokouksen johdantoseminaari, jossa osanottajille esitettiin sekä strategiatyöryhmän että hallinnonkehittämisen jatkotyöryhmän raportti. Simeon ja Hanna julkaisikin 5.9. työryhmän puheenjohtajan Andreas Larikan laatiman raportin, joka tietysti oli lyhennelmä työryhmän varsinaisesta raportista. Toki siitä selviävät monet asiat ja pyrkimykset.

 

*                *                *

 Kirkolliskokouksen lähetepuheenvuoroista on hyvin käynyt ilmi, että kirkollishallitus onkin tehnyt oman esityksensä kirkolliskokoukselle – esityksen niin sanotuksi hiippakuntakeskeiseksi hallintomalliksi. Lisäksi kirkolliskokoukselle tehty aloite käsittelee hiippakuntajakoa ja siten myös hallintorakenteita, joten tavallinen kirkon jäsen on jokseenkin ymmällään kaikkien näiden esitysten ja mallien keskellä.

En ota kantaa noihin esityksiin sinänsä, vaikka olenkin useasti sanonut, että ortodoksinen kirkko ei ole demokraattinen kirkko. Eikäpähän sitä meidän kirkkomme oikeasti olekaan, koska demokratiaan kuuluu aina vähemmistön huomioonottaminen ja edustukselliseen demokratiaan ainakin jonkinasteinen vastuu niille, joita edustaa. Vaikka kirkkomme on pieni, ei se sentään niin pieni ole, että edes Valamon luostarin pihamaalle koko kirkkokansa mahtuisi yhdessä asioista päättämään, joten niinsanottua edustuksellista demokratiaa siis ollaan noudattavinaan.

 

*                *                *

 Kun kuuntelin Anja Lindströmin puheenvuoroa, käsitin ensimmäisen kerran, miten pitkään asiaa on pohdittu ja kehitelty. Anja Lindström nimittäin esitti suoran kysymyksen puheenvuoronsa alkupuolella: ”Onko tässä kirkolliskokouksessa tarkoitus perua kolmen edellisen kirkolliskokouksen päätökset, jotka koskivat hallinnon kehittämistä?”

On siis ollut työryhmää jos toistakin, ja viimevuotinen kirkolliskokous ei nähnyt mahdolliseksi edes Oulun metropoliitan valintaa, kun hallinnon kehittäminen oli niin kovin kesken. Nyt hallintoa on taas vuoden verran kehitetty ja tuloskin on esitetty, mutta kirkollishallitus on tehnyt hallintomallista ihkasen oman esityksensä kirkolliskokoukselle.

Voi olla, että ymmärryksessäni on vikaa.

Mutta käsitän nyt asian niin, että kirkollishallitus ei ole esittänyt hyväksyttäväksi sitä hallintomallia, joka syyskuun alun kokouksessa hallinnonkehittämistyöryhmän loppuraporttina esiteltiin kirkolliskokouksen johdantoseminaarissa ja jota kirkolliskokousedustajat ovat kunnolla voineet itse tykönään ja mahdollisesti omissa ryhmissäänkin pohtia. Parissa päivässä – kaikkien muiden asioiden ohessa – olisi siis päätettävä, millainen päätös hyväksytään.

Sitä vain miettii, että päivässäkö yhtäkkiä voidaan ratkaista asia, jota on valmisteltu monen vuoden ajan?

 

Hellevi Matihalti