Tapaaminen JP Koskisen kanssa: minä, Rasputin ja Mannerheim

CIMG0915 (3) (1)

Ei välttämättä tarvitse olla kovin vanhus jos vain on vähänkin kiinnostunut historiasta ollakseen ainakin ohimennen törmännyt Rasputinin henkilöön ja tämän yhden miehen huomattavan tai korostettuun vaikutukseen 300-vuotiaan Romanov-dynastian kukistumisessa kohta sata vuotta sitten. Historiantutkijat mutta myös kiinnostuneet skribentit ovat antaneet hyvinkin tarkkoja kuvauksia Grigori Rasputinin toiminnasta ja tavoista – ja huikea enemmistö on jakanut mielipiteet Rasputinista itsestään jokseenkin tasan kahtia.

Aikaisemmin julkaistuissa kirjoissa on kuvattu pyhimys jo eläessään tai lähestulkoon paholaisen inkarnaatio. Sillä olihan se aika outo tyyppi, tämä Rasputin, munkki ja irstailija, joka jonkin maagisen kyvyn avulla piti otteessaan tsaaritar Aleksandraa sairaan kruununperillisen vuoksi – ja siten koko perhettä, tsaari mukaan lukien.

Sitten tuli hämeenlinnalainen pitkätukka-kirjailija, historiallisia romaaneja aikaisemminkin menestyksekkäästi julkaissut, tunnettu kyllä, mutta ei vielä mikään julkkis. JP Koskinen, nelkyt ja risat.

Kirjoitti kirjan Ystäväni Rasputin, joka vuosi sitten oli tiukoilla Riikka Pelon Jokapäiväisen elämämme kanssa. Finlandia-palkinto meni Pelolle, mutta JP Koskinen oli tehnyt suurenmoisen romaanin, jonka keskeinen henkilö on Grigori Rasputin.

JP Koskinen tekee kirjassaan jotakin aivan ainoalaatuista: hän kertoo ihminen Rasputinista.

Minulla oli ilo saada kahden kesken haastatella JP Koskista marraskuun masentavan harmaana aamupäivänä medialle järjestetyn kevään uutuuskirjojen esittelyn jälkeen. Samana päivänä, keskustelumme aikana, valitsi Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous Oulun metropoliitan.

Niin merkillisesti menevät asiat, että siitä löytyi liittymäkohta keskusteluumme: Ystäväni Rasputin -teoksen henkilögalleriaan kuuluu nimittäin Anna Vyrobova – josta toinen metropoliittakandidaatti, Joensuun piispa Arseni, on kirjoittanut varsin mielenkiintoisesti.

Toisin sanoen; olen kirjoittamassa parhaillaan tätä haastattelua, ja aivan pian on mahdollista ”kuulla” JP Koskisen omaa ääntä Simeonissa ja Hannassa. JP:lle Rasputin on jo menneen talven lumia – mutta, armaat lukijat, ellette ole teosta lukeneet, tehkää se joutuun!

Sillä haastattelussa puhutaan myös JP:n tulevasta tuotannosta – vaikkakaan ensi vuoden alkupuolella ilmestyvä teos ei ole jatkoa Rasputinille, mielenkiintoisen jatkumon siinä voi havaita.

 Hellevi Matihalti