Heinolan Juliana-yhteisölle uusi toiminnanjohtaja

( Kuva/Photo: Anja Hyvönen )
( Kuva/Photo: Anja Hyvönen )

 

”Tämä on minulle kauan kaivattu elämänmuutos toivoakseni loppuelämäksi, ja iloitsen siitä, että se voi tapahtua ortodoksisen kirkon turvallisten siipien suojassa”, sanoo Anja Hyvönen, joka aloittaa tammikuussa Heinolan Juliana-yhteisön toiminnanjohtajana.

 

Lokakuussa haimme tässäkin mediassa uutta vetäjää yhteisölle, ja tehtävään siilautui eläkkeellä oleva toimittaja, joka on tehnyt työuransa Yleisradiossa, Venäjän kansantaiteen ja erityisesti kirkollisten pitsien maailmassa, sekä useissa muissa jännittävissä projekteissa. Joku ehkä muistaa kuulleensa radio YLE1 tuottaman neliosaisen sarjan Anteeksiantamisen voima. Siinä käsiteltiin anteeksi antamisen ja anteeksi pyytämisen vaikeutta, mutta myös sen eheyttävää ja ihmeitä tekevää voimaa. Muun muassa tämä sarja oli Anja Hyvösen toimittama.

 

Juliana-yhteisö oli aiemmin naisyhteisö, mutta se on jo parisen vuotta sitten päättänyt tarjota myös yksinäisille miehille mahdollisuuden mukavaan asumiseen yhdessä toisten kanssa. Jokaisella asukkaalla on oma vuokra-asunto, mutta yhteistiloissa ja pihalla on mahdollisuus tavata toisia ja suunnitella yhteisiä tekemisiä. Yhteisön tontilla on Heinolan ortodoksinen kirkko, jossa seurakunnan jumalanpalvelusten lisäksi yhteisön asukkaat voivat toimittaa maallikkopalveluksia. Asukkaiden ei edellytetä kuuluvan ortodoksiseen kirkkoon, mutta kunnioitus kristillisiä arvoja ja ortodoksista juhlakalenteria kohtaan antaa mielekkyyttä asumiseen.

 

Miten löysit, Anja, tämän tehtävän kaikkien muiden mahdollisten elämäntapojen joukosta?

 

”Eläkkeelle jäätyäni etsin suuntaa elämälleni ja tapasin isä Teo Merraksen saadakseni ymmärrystä vaihtoehtoisista poluista kohti elämän tarkoitusta. Keskustelussa sain kaipaamaani tietoa, joka sitten aikanaan kypsyi päätökseksi pyrkiä yhteisöön.

Ortodoksisen kirkon esteettiset puitteet ovat vastaus hengellisen elämän kaipaukselleni. Juliana-yhteisöstä uskon löytäväni keinot käytännön ja hengellisen elämän jakamisesta yhdessä toisten saman mielisten kanssa.”

 

Ihmiset ovat nykyisin kovin yksilöllisiä, ja vie aikansa, ennen kuin yhteisön idea on heille kirkastunut. Mikä on reseptisi mahdollisiin eri suuntiin vetämisiin?

”Juliana-yhteisön perusidea on rakentunut ortodoksisen kirkon ympärille. Puitteet ovat jo olemassa ja rutiineilla raamit, joten nyt meiltä asukkailta tarvitaan vain avointa, vilpitöntä mieltä kohdata toinen toisemme juuri sellaisina kuin olemme. Vanha viisaus pätee tässäkin: Kun on tahto – on myös tie.  Ymmärrys yhteisestä hyvästä vahvistuu etsimällä. Jakamalla arkea ja luomalla turvalliset rutiinit, ne ajan myötä antavat tilaa myös muille, yhteisesti hyviksi havaituille toiminnoille. Esimerkiksi kulttuurille, tapahtumille, harrastuksille jne.” 

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Heinolassa. (Kuva/Photo; Merja Merras )
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Heinolassa.
(Kuva/Photo; Merja Merras )

Minkälaista elämää haluaisit elää yhteisössä ja mitä toimia olet ajatellut siellä viritellä?

”Yhteisö on meille perhe, jonka erityisjäseniä olemme. Kukin omalla tavallamme.

Yksilöllisyyden kunnioittaminen on lähtökohta sellaisen turvallisen ilmapiirin sementoimiseen, joka antaa meille luvan olla oma itsemme. Ristiriitoja tulee vääjäämättä, mutta ne eivät ole yhteiselämän loppu vaan alku. Toivon voivani luoda avoimen ja rauhallisen ilmapiirin, joka rohkaisee sisaria ja veljiä jakamaan tätä yhteisyyden mahdollisuutta, jonka vaikutuspiiriin olemme saaneet tulla. Kuka mistäkin. Aika näyttää, mitä ja millaista yhteisesti jaettavaa Juliana-yhteisöllä on annettavanaan. Tiedottaminen, esim. sosiaalinen media/ aviisi, on vielä suunnittelematta, mutta uskon että haluamme jakaa sitä hyvää, jota elämämme tuottaa.”

( Kuva/Photo: Merja Merras )
( Kuva/Photo: Merja Merras )

Juliana-yhteisö Heinolassa koostuu vuonna 1997 rakennetusta talosta, jossa on 10 vuokra-kaksiota kahdessa kerroksessa sekä yhteistilat. Sisäpihalla on kukkatarha, omenapuita ja yrttimaa sekä uusi, viime kesänä rakennettu pieni kanala, jonka asukit ovat paitsi ilahduttaneet myös varustaneet yhteisöä munilla. Yksi asunnoista on kalustettu ja sitä vuokrataan tilapäisasumista varten 200 euron viikkovuokralla. Muiden asuntojen vuokrat ovat n. 380 ja 450 euroa. Yksi asunto odottaa tällä hetkellä uutta asukasta.

Yhteisön nettisivut (jotka tosin odottavat uuden toiminnanjohtajan päivitystä):

http://www.ort.fi/naisyhteisosaatio

 

Merja Merras