Sivallus: Kirkon kriisi

Vastarannankiisken perhe on pitänyt kodissaan suursiivousta, jonka jäljiltä saunakamarin pöydälle oli jäänyt ylösalaisin Helsingin yliopiston dogmatiikan professorina vv 1939 – 1967 toimineen Osmo Tiililän pamfletti ”Kirkon kriisi” vuodelta 1962.

OT_20141213_0001 – Kopio (2)
Tällainen teksti tervehti lehtipöydältä suihkuun menossa ollutta Vastarannankiiskeä. Teksti on kuin suoraan Vastarannankiisken tämänsyksyisistä ajatuksista kopioitua!

 

Tiililä oli aktiivinen kirkkonsa maallistumisen arvostelija, mikä sitten lopulta johti hänen eroonsa evankelisluterilaisesta kirkosta juuri tämän teoksen ilmestymisvuonna – osattiin sitä siis ennenkin ottaa kantaa!

Eduskuntahan on päättänyt ns. sukupuolineutraalista avioliitosta, minkä ei pitäisi (huom. konditionaali) millään tavoin velvoittaa kirkkoa toimimaan omaa avioliittonäkemystään vastaan. Arkkipiispa Leo toikin heti julkisuudessa ansiokkaasti esiin kirkon näkemyksen avioliitosta miehen ja naisen välisenä sakramenttina; nykyaika on nääs sen verran vieraantunut kirkon opetuksista, että selviä truismejakin pitää vaan jaksaa toistaa toistamasta päästyäkin.

Muiden ortodoksisten paikalliskirkkojen kantoja löytyy halukkaille Googlen avulla niin Venäjältä, Kreikasta, Konstantinopolista, Antiokiasta kuin uudeltakin mantereelta – vain muutamia mainitakseni – ja ne ovat liikuttavan synoptisia, joten itse asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää.

Vastarannankiiski ehdottaakin ensimmäistä kertaa elämässään aivan luterilaisen teologin hengessä, että keskittyisimme enemmän Kristuksen ja Hänen ylösnousemuksensa ”ainoalaatuisuuteen”, lakkaamattomaan rukoukseen ja pelastusta kohti kilvoittelemiseen kuin kaikenlaisten omalle traditiollemme vieraiden aatteiden ja innovaatioiden sponsoroimiseen ja toistemme nälvimiseen ynnä kuppikuntaisuuteen.

Vain tällä tavoin pystymme julistamaan Kristusta uskottavasti ”tavalla, joka herättää vastakaikua” – ja maailma pelastuu.

Vastarannankiiski