Joonas Lyytinen: Vastine Merja Merraksen kirjoitukseen

1959493_922307551132380_2965512179341051015_n (1)
Merja Merras kritisoi Simeon ja Hannassa (17.12.) Kersti Juvan kirjoitusta samaa sukupuolta olevien avioliitosta todeten, ettei homojen ja lesbojen rakkautta voi kirkon opetuksen perusteella asettaa tasavertaiseksi miehen ja naisen avioliiton kanssa koska “kristillisen avioliitokäsityksen” mukaan avioliiton tarkoitus on lasten synnyttäminen ja kasvattaminen.
Näinkin voi asia varmaankin olla.
Mutta jos näin on, on kirkon opetuksen ja käytännön välillä vakava ristiriita. Kirkko nimittäin vihkii avioliittoon niin postmenopausaalisia naisia kuin vapaaehtoisesti lapsettomiakin pariskuntia. Eikä kirkko kehoita puolisoa eroamaan hedelmättömästä puolisostaan ja hankkiutumaan uusin naimisiin jonkun muun kanssa vaikka tässä uudessa liitossa olisi mahdollista paremmin toteuttaa Merraksen näkemyksen mukaista “kristillistä avioliittokäsitystä”.
On toinenkin vaihtoehto. Nimittäin se, että kirkonkin opetus tunnistaa että avioliitossa on kyse myös muusta kuin lasten siittämisestä. Ehkä jostain sellaisestakin, jonka Jumala lausuu Raamatun alkusivuilla: “Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen” (1. Moos. 2:18).
Ja jos jälkimmäinen vaihtoehto pitää paikkaansa, olisi tämän vaikutuksia “kristilliseen avioliittokäsitykseen” syytä pohtia kiihkottomasti, avoimin mielin ja rakkauden hengessä.

Joonas Lyytinen