Muutamia kommentteja Kersti Juvan kirjoitukseen Itsestään selvää

Homoliitoista on kirjoitettu niin paljon puolesta ja vastaan, että taitaa olla toivotonta enää sanoa mitään. Osapuolet ovat poteroihinsa kaivautuneet. Mutta ehkä kuitenkin yksi näkökulma sallittaneen:

Avioliittoa ei ole aikoinaan perustettu rakkauden varaan, vaan sen ensisijaiseksi tehtäväksi nähtiin lasten synnyttäminen ja kasvattaminen. Rakkausavioliitto on keksitty varsinaisesti vasta 1800-luvulla romantiikan aikana, vaikka onhan toki kaikkina aikoina ollut myös rakkauteen perustuvia liittoja – silloin kun on ollut varaa sellaiseen. Avioliitot solmittiin sukujen kesken, ja yleisiä elinolosuhteita silmälläpitäen (nai tyttö säädystäsi!) sekä taloudellisista syistä. Toisen ihmisen rakastaminen puolestaan kuuluu kaikkeen ihmisen toimintaan – tai sen pitäisi kuulua. Jos avioliitto olikin solmittu ”maallisista syistä”, ei se poistanut sitä, että pari saattoi ajan myötä myös rakastaa toisiaan – eli tehdä hyvää toisilleen ja koko perheen eteen. Siis jos he ottivat kristillisen vakaumuksensa todesta. Aika viisaasti sanoo maitomies Tevje:”… vanha kansa sanoo, lempi tulee ajallansa, ja nyt kysyn: Golde, mua rakastatko? …”

Nykyisessä avioliittokäsityksessä taas on lähdetty siitä, että vihille menevät rakastavat toisiaan intohimolla, ja vain se saa heidät lupautumaan toisilleen – siksi aikaa kun tuo rakkaus kestää. Homot ja lesbot rakastavat siinä missä heterotkin, sitä ei kukaan kai kiellä. Ja he voivat asua yhdessä ja toimia toistensa parhaaksi, rakastaa ja huolehtia, se on selvä. Mutta kun homot ja lesbot vaativat, että heidän rakkautensa tulee asettaa tasavertaiseksi tuon edellä mainitun avioliiton tarkoituksen, synnyttämisen ja kasvattamisen kanssa, niin silloin menevät puurot ja vellit sekaisin. Silloin kävellään kristillisen avioliittokäsityksen ylitse, siis sen, että lapsilla olisi turvallinen paikka kasvaa äidin ja isän huolenpidossa. Ja sellaiseen ylikävelemiseen ei kirkon paimenilla ole lupaa, olivat he sitten suomalaisia, venäläisiä tai amerikkalaisia, homomyönteisiä tai homovastaisia.

Merja Merras