Miksi en ostanut Unicefin joulukortteja?

Paletti -joulukortti. Originaali Mauri Kunnaksen.
Paletti -joulukortti. Originaali Mauri Kunnaksen.

”Tule joulu kultainen”

Entisinä kaukaisina aikoina, kun asuin maalla käsittämättömän kaukana kehäkolmosen tuolla puolen, yksi jouluunvalmistautumisrituaalini oli Unicef-joulukorttien tilaaminen. Hienointa se oli silloin, kun sai itse valita joka ainoan kortin – mutta epäilemättä oli niin, että tietyt kortit olivat suositumpia kuin toiset, ja niin tulivat kymmenen kortin pakkaukset. Kivojahan nekin vielä olivat – kymmenestä kortista kuudesta kahdeksaan oli yleensä niitä, mitä halusin – loputkin tietysti lähetettiin, pitkin hampain kylläkin.

Jälkeenpäin olen ajatellut, että vastaanottajat saattoivat hyvinkin tykätä juuri sellaisista korteista.

 x x x

Yhdysvalloissa Hallmark, tuo korttien huima valmistaja, päätti ajan myötä, että on sopimatonta painaa kortteihin Merry Christmas, koska joulun aikaan kortteja lähettävät muutkin kuin kristityt. Hallmarkin kortteihin painettiin Season´s Greetings, etteivät muun uskoiset loukkaantuisi – tai no, paremminkin jättäisi Hallmark-kortteja ostamatta.

Business is business.

Hyvä tuttavani, Hollywood- ja Broadway-tähtien timantinkova manageri Lois Smith sai hillityn raivarin. Christmas is for Christ, hän tiesi jo tuolloin – paljon ennen kuin Englannissa keksittiin, että Christmas starts with Christ. Ei sitten Hallmarkia jos ei Merry Christmasiakaan – blanco-kortteja onneksi oli olemassa.

Business is business.

Viime vuonna sain Gene Smithiltä, edesmenneen Loisin puolisolta Hallmark –joulukortin, joka toivotti Merry Christmas.

En kuvittele Loisin aivan niin merkittävä henkilö olleen, että hänen mielipiteensä vaikutti tuotantolinjaan. Mutta arvelen, että Yhdysvalloissa oli riittävän monta hänen tavallaan ajattelevaa.

x x x

Minä puolestani sain vähemmän hillityn raivarin lukiessani varmaan jo toistakymmentä vuotta sitten Husiksesta haastattelun, joka liittyi joulukoristeluun Stockmannin tavaratalon näyteikkunoissa. Haastateltu, jonka nimeä tai titteliä en enää muista, kertoi selkeästi, että mitään kristilliseen jouluun liittyvää Stockmann ei voi näyteikkunoihinsa asetella, koska asiakaskunta on niin kovin monikulttuurista ja –uskontoista.

Vähäinenkin asiakas voi äänestää jaloillaan, jos siihen on syytä.

Minulle asia oli tärkeä, enkä sen jälkeen ole Stockmannilla asioinut. Mutta en ole huomannut, että kristilliset arvot olisivat kovin moniin paljonkaan vaikuttaneet – samantekevää, kuinka tavaratalo kristittyihin suhtautuu: on hienoa asioida Stockmannilla.

Mutta Stockmannilla ei silti käsittääkseni mene hyvin näinä aikoina.

x x x

Olin siis tänä vuonna ostamassa joulukortteja.

Koska liikkumismahdollisuuteni ovat rajalliset, minun on tyytyminen Korson lähikauppoihin. Ja kyllä, löysin myös Unicefin korttitelineen.

Kyllä, siinä oli hyvin kauniita kortteja. Niissä toivotettiin hyvää ja onnellista ja rauhallistakin joulua.

Yhdessäkään kortissa ei ollut vähäisintäkään kristillistä symboliikkaa – esimerkiksi kirkkoa ei näkynyt edes sellaisissa korteissa, joissa kuvattiin kaupunkia tai kylämaisemaa.

Niin minä en sitten ostanut Unicefin joulukortteja, niin kuin olin aikonut.

Löysin sentään Paletin Mauri Kunnas –kortteja, jotka ovat hiukan huvittavasti vähän sitä ja tätä. Toinen on varsin viehkeä piirros talvisesta Porvoosta kirkkoineen, toinen ihan kiintoisa tutkielma siitä, miten pappi toivottaa kirkon ovella tonttulaumat tervetulleeksi kirkkoon – arvatenkin jouluaaton palvelukseen, koska kyseessä on luterilainen pappi.

 

x x x

Sen enempää joulun, Kristuksen syntymäjuhlan, merkeissä lähetettäviksi aiotuissa korteissa en löytänyt joulun perimmäiseen merkitykseen liittyvää.

Mutta minulle joulu on Kristuksen syntymäjuhla – olkoonpa sitten niin, että ennen Kristuksen syntymää samaan aikaan on vietetty jotakin muuta juhlaa tai niin, että kiellettiin koko kristinusko ja otettiin riemumielin vastaan Pakkasukko tai niinkin, että halutaan luopua kaikista satu-uskomuksista ja vain viettää perheen juhlaa keskellä pimeyttä.

Kristus syntyy. Kiittäkää!

 Hellevi Matihalti