Rovasti Niilo Karjomaa – 60 vuotta pappina

Isä Niilo toimittamassa muun papiston kanssa vedenpyhitystä Helenan vanhainkodin kirkossa  tämän vuoden teofaniana.  (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Isä Niilo toimittamassa muun papiston kanssa vedenpyhitystä Helenan vanhainkodin kirkossa
tämän vuoden teofaniana.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

Ensi perjantaina, tammikuun 25. päivänä tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun piispa Aleksanteri vihki pappisseminaarista valmistuneen Niilo Karjomaan (Nikolaj Kosin) papiksi. Papiksi vihkimistä oli edeltänyt vähän aikaisemmin diakoniksi vihkiminen – ja se puolestaan oli seurannut avioliittoon vihkimistä tummatukkaisen lappeenrantalaiskaunottaren, Maria Wolkoffin kanssa. Isä Niilon ja Maria-maatuskan perheessä juhlitaan siis isä rovastin pappisvihkimyksen lisäksi timanttihäitä.

Pappina ja rehtorina

Isä Niilo on syntynyt Suojärvellä toukokuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1927. Hän valmistui pappisseminaarista vuonna 1948, jatkoi vuosina 1950-1954 opintojaan Pyhän Sergein ortodoksisen teologian instituutissa Pariisissa, jossa suoritti Licencié en Theologie –tutkinnon vuonna 1954, ja lukuvuonna 1957-1958 hän suoritti samassa opinahjossa Maitre en Theologie –tutkinnon, joka oli edellytyksenä sille, että saattoi jatkaa väitöskirjatutkimusta. Väitöskirja olikin nuoren teologin mielessä voimakkaana – mutta työtehtävät ja monet luottamustoimet veivät ajan niin tyystin, että ajatus siitä oli pantava sivuun. Noista luottamustoimista mainittakoon kirkolliskokouksen jäsenyys vv. 1970-80, jolloin esillä oli kaksikin merkittävää asiaa: autokefalia-kysymys sekä kolmannen hiippakunnan perustaminen Suomen ortodoksiseen kirkkoon.

Lisäksi isä Niilo oli Suomen ekumeenisen neuvoston jäsen yli 30 vuotta, ja muiden yhteyksien ja jäsenyyksien kautta hän joutui silloin matkustamaan runsaasti eri puolilla Eurooppaa, jopa Euroopan ulkopuolellakin.

Isä Niilo palveli Helsingin toisena pappina vuodet 1955-66 ja Kuopion kirkkoherrana vuodet 1966-76. Sen jälkeen hän siirtyi pappisseminaarin opettajaksi, ja jäi eläkkeelle seminaarin rehtorin virasta vuonna 1988. Hän muistelee, että jokaiseen työhön hänet on tavallaan ”houkuteltu”: Helsinkiin kehotti hakemaan piispa Aleksanteri, joka oli ollut Annantehtaan kirkkoherrana toimiessaan jo isä Niilon kastepappi ja pysynyt hyvänä ystävänä vuosikaudet. Arkkipiispa Paavali puolestaan kehotteli isä Niiloa tulemaan Kuopioon – ja lopulta pappisseminaarin eläkkeellä oleva rehtori Johannes Suhola viimein sai hänet siirtymään pappisseminaariin opettajaksi.

Eläkevuodet

Minulle on kerrottu, että Niilo Karjomaan ja Maria Wolkoffin hääjuhla oli varsinainen tapaus koko kirkkokunnan piirissä. Kuudenkymmenen vuoden jälkeen voi yhä tavoittaa sen rakkauden ja hellyyden, mikä pariskuntaa on yhdistänyt kaikki nämä vuosikymmenet. Perheeseen syntyi neljä lasta – kaksi poikaa ja kaksi tytärtä – ja nyt saadaan iloita jo varttuvista lapsenlapsista.

Isä Niilo ja maatuska Maria Karjomaa Helenan vanhainkodin kirkon 100-vuotisjuhlassa 21.11.2014. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Isä Niilo ja maatuska Maria Karjomaa Helenan vanhainkodin kirkon 100-vuotisjuhlassa 21.11.2014.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

Isä Niilon jäätyä eläkkeelle hän ja maatuska Maria muuttivat Vantaalle, mutta pappina isä Niilo on toiminut myös koko eläkeaikansa. Helenan vanhainkodin kirkossa hänet nähdään yhä palvelemassa, joskaan hän terveydentilansa vuoksi ei ole enää pitkään aikaan yksin kyennyt toimittamaan. Ja kun isä Niilo on alttarissa, on maatuska Maria varmasti aina kirkkokansan joukossa – hymyilevänä, ystävällisenä ja ystävien ja tuttavien kuulumisista kiinnostuneena kuuntelijana.

Eläkevuosien alkuaikana isä Niilo ja maatuska Maria matkustelivat hyvinkin paljon, mutta vuosien myötä oma koti Louhelassa on tullut yhä rakkaammaksi paikaksi eikä matkoille enää tee mieli.

Rukouksen merkitys

Kantava voima isä Niilon elämässä on ollut rukous. Hänen mukaansa rukouselämä ei ole helppoa. Hän kuvaa ajatusta näin:

”Kun kirkon isiltä on kysytty, miten pitäisi rukoilla ja mikä on rukouksen merkitys, he sanovat aina, että vaikeus on rukouksen oppimisessa. Sen käyttäminen, siihen sisälletulo on koko elämän kestävä prosessi, ja juuri se on kaikkein vaikeinta.”

Hän korostaa kumminkin, että alun vaikeudesta huolimatta ei pidä hellittää eikä yksikään rukouksen hetku, miten epätäydellinen tahansa, ole koskaan epäonnistunut. Kun me rukoilemme, Henki rukoilee kanssamme ja puolestamme, ja Hengen kanssa rukoilee koko kirkko.

”Silloin ei ole yksin”, hän vakuuttaa.

Hän sanoo myös:

”Jos ihminen ei elä todeksi kirkon opetusta, ei ihmisen kasvun peruslähtökohta saa vakaata pohjaa. Ja kun sitä ei saa, kaikkeen aletaan suhtautua varauksella.”

Hän korostaa, että on elettävä kirkon opetuksen mukaan.

Jo 90 vuotta lähestyvä isä Niilo on yhä ryhdikäs mutta vuosien myötä häneen on tullut haurautta, joka tuo mieleen askeetin. Kun kuuntelen hänen puhettaan rukouksesta ja kirkon opetuksen noudattamisesta, tulen vakuuttuneeksi, ettei se ole todellakaan ole vain puhetta vaan omakohtaisesti elettyä elämää.

Helenan vanhainkodin kirkko, joka on pyhitetty Veralle, Nadeshdalle, Ljuboville ja heidän äidilleen Sofialle, vietti 100-vuotisjuhlaansa 21.11.2014. Juhlaliturgian toimitti metropoliitta Ambrosius papiston kanssa.  (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Helenan vanhainkodin kirkko, joka on pyhitetty Veralle, Nadeshdalle, Ljuboville ja heidän äidilleen Sofialle, vietti 100-vuotisjuhlaansa 21.11.2014. Juhlaliturgian toimitti metropoliitta Ambrosius papiston kanssa.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

Kun Helenan vanhainkodin kirkossa fariseuksen ja publikaanin sunnuntaina, suureen ja pyhään paastoon valmistavien viikkojen toisena sunnuntaina, toimitettiin liturgia, oli isä Niilo palvelemassa yhdessä kirkon nykyisen papin isä Viktor Porokaran ja hänen edeltäjänsä isä Aleksander Korelinin kanssa. Liturgian lopuksi isä Viktor muisti muutamin kauniin sanoin häntä ja maatuska Mariaa, ja kirkon kuoro lauloi riemullisesti Monia armorikkaita vuosia.

 

Hellevi Matihalti