Komenttipuheenvuoro kirjoitukseen Arvokas elämä ja hyvä kuolema: Valinta ja teko

Lyhyen kommenttitekstini olen kirjoittanut alkuperäisartikkelin kirjoittajan ystävänä – mutta myös lääkärinä. Kommentointi on hajanaista – ja voipa olla, että välillä kirjoitan asian vierestäkin – mutta kirjoitan ne ajatukset, jotka spontaanisti tulivat mieleeni.

Käsitellyssä tilanteessa asennoituisin ehkä toisin.

Farmakon kreikankielessä tarkoittaa myrkkyä. Taito on käyttää niitä oikein. Vesimyrkytyskin tunnetaan. Ja vanha koululaisvitsi vastaavasti sanoo, että ilmastakin voi kuolla jollei hengitä.

Ajatus Jumalan tekojen manipuloinnista on minusta kestämätön argumentti. Tuollaisella logiikallahan emme voisi tehdä mitään millään elämänalueella, antaa vain tapahtua – ja se on valinta tai teko sekin.

Kipujen ja masennuksen hoidosta tulee mieleen, että voisi sitä tehdä jotakin niillekin. Mutta hoidoissa, joihin kirjoituksessa viitataan, en ole asiantuntija.

 

*                *                *

Erään ystäväni kanssa kävin joskus kiivaan väittelyn itsemurhaajien hautaan siunaamisesta. Hän toisteli uskollisesti kirkon typeriä formulointeja Jumalan toimiin puuttumisesta. Tuollainen ajattelu on armottomuutta ja jumalanpilkkaa. Niinpä jotkut pakenevat ahdistustaan fundamentalismin norsunluutorneihin.

Mutta kun on katsellut läheltä joitakin itsemurhaajia muuten vain tai potilaina, niin eipä tee mieli viisastella.

Sama logiikka eutanasiaan, siinä vulgaarimmassa merkityksessä. Eri asia on, kuka velvoitetaan toimimaan aktiivisesti. Hollantilasillahan on mallit ja tekniikat, tietyissä Sveitsin kantoneissa niin ikään.

 

*                *                *

Tämä menee ehkä aiheen vierestä, mutta jatkan vähän. Potilaat kysyvät usein lääkkeen sivuvaikutuksista. Usein kysymys on absurdi, useinkin lääkehoidon sivuvaikutus on toiselle vaikutus (siis se, mitä tavoitellaan) ja päinvastoin. Alkoholin, tupakan ja läskin sivuvaikutuksista harva on huolestuneempi. Kysyn: missä on ero?

Ja lopuksi ne, jotka sanovat, ettei psyykeä pidä käsitellä kemikaaleilla.

Heille sanon, että heidän psyykensä on kemiaa – että mistä tässä nyt oikein keskustellaan?

 

Jukka Arajärvi

Kirjoittaja on lääkäri

Lue Hellevi Matihaltin kirjoitus Arvokas elämä ja hyvä kuolema (napsauta tekstiä)