Tulitauko Ukrainassa – ensiajatuksia

Brysselissä Euroopan nuvoston toimitalon edessä oli mielenilmaus, jossa myös rukoiltiin rauhaa Ukrainaan. (Kuva/Photo: sacbee.com)
Brysselissä Euroopan nuvoston toimitalon edessä oli mielenilmaus, jossa myös rukoiltiin rauhaa Ukrainaan.
(Kuva/Photo: sacbee.com)

Tulitaukosopimus allekirjoitettiin viimein torstain aamutunteina. Allekirjoittajina olivat kapinallisalueiden edustajat, Venäjän Ukrainan suurlähettiläs, Ukrainan ”toinen presidentti” sekä ETYJin edustaja, eli kontaktiryhmä, eivät osapuolet. Sopimuksen kätilöt, Ranska ja Saksa, eivät osallistuneet. Tämä ei voinut olla varsinainen valtiosopimus, koska kukaan ei ole valmis tunnustamaan Donetskin ja Luganskin ”kansantasavaltoja”. On syytä panna merkille, että USA samoin kuin EU on jätetty tämän prosessin ulkopuolelle.

Sopimuksen pääkohdat:

 1. Tulitauko alkaa sunnuntaina 15.4. klo 00.00.
 2. Raskaat aseet vedetään takaisin rintamalinjalta kahden viikon sisällä.
 3. ETYJ valvoo tulitaukoa ja aseiden poisvetoa.
 4. Kapinallisalueilla järjestetään paikallisvaalit sekä vaalit Ukrainan parlamenttiin noudattaen Ukrainan säätämää, alueita koskevaa erikoislainsäädäntöä.
 5. Molemminpuolinen amnestia sotatoimiin osallistuneille.
 6. Kaikki sotavangit vapautetaan.
 7. Humanitaarisen avun toimittaminen taataan.
 8. Sosiaaliset palvelut, mukaan lukien eläkkeidenmaksu; palautetaan kapinallisalueet.
 9. Ukrainalle palautetaan kontrolli Venäjän vastaisesta rajastaan vuoden loppuun mennessä.
 10. Kaikki ulkomaiset joukot ja aseet poistuvat koko Ukrainan alueelta.
 11. Käynnistetään Ukrainan perustuslain uudistus, joka perustuu desentralisaatioon ja jolla taataan Donetskin ja Luganskin läänien erityisasema.
 12. ja 13. Kontaktiryhmälle annettiin joukko toimeksiantoja, jotka liittyvät Donetskin ja Luganskin läänien poliittisten olojen ja hallinnon normalisointiin.

 

Ensimmäisiä mietteitä

 

Ratkaisevaa kaikelle on, tullaanko tulitaukoa noudattamaan. On muistettava, että Ukrainassa aktiivisimmat sodan osapuolet olivat erilaiset miliisijoukot, jotka eivät välttämättä ole Kiovan hallituksen suorassa komennossa. Vastaavasti kapinallisjoukot koostuvat lukuisista riippumattomista ryhmistä, joilla on omat agendansa. Kun verta on vuotanut paljon, vetäytyminen voi olla osapuolille hankalaa.

 

Epävarmaa on myös presidentti Poroshenkon aseman vakaus. Kiovaa hallitsee edelleen ”sotapuolue”, jolle myönnytys merkitsee petosta.

 

Aselepo mahdollisesti tuli Kiovalle kreivin aikaan. Debaltsevon motin perkaaminen olisi merkinnyt pahimmillaan 5 000 sotilaan menetystä. Ukrainan armeija näyttää muutenkin olevan luhistumassa ja viimeisinkin mobilisaatio näyttää epäonnistuneen.

 

Sopimus selvästi rakentuu ajatukselle Ukrainan yhtenäisyyden säilyttämisestä, mutta federalisaation toteutukseen. Pelko ”kansantasavaltojen” muodostumisesta uusiksi Transdniestrian kaltaisiksi alueiksi on tältä erää väistynyt. Mitä federalisaatio merkitsee, jää nähtäväksi. Tässä muun Ukrainan kehityksellä ja asenteella tulee olemaan ratkaiseva merkitys: kyetäänkö alueet integroimaan vai tuleeko niistä valtion sisäinen vihollinen?

 

Ukraina joutuu kantamaan vastuun Donetskin ja Luganskin alueen julkisista menoista.. Tämä muodostuu sille suureksi rasitteeksi, mutta samalla kannusteeksi integroida alueet mahdollisimman pian takaisin maan kansantalouteen. Ovathan alueet myös Ukrainan teollinen keskus.

 

Merkillepantavaa on, että IMF hyväksyi tänään 15 miljardin dollarin rahoituspaketin Ukrainan hyväksi. EU:n vajaan 2 miljardin avustus on työn alla. Rahoitustarve tulee kuitenkin olemaan valtava: tähänastiset summat eivät kata edes erääntyviä lainoja ja energialaskua. En näe syytä optimismiin läntisen rahoituksen suhteen. Venäjä säilynee Ukrainan suurimpana rahoittajana – kuten on ollut jopa kriisin kestäessä.

 

Peter Saramo

Tässä linkki, jossa sopimusteksti (venäjäksi)