Ilosanoman juhla

 (Ikonikuva/Photo: zekiosicons.gr )

(Ikonikuva/Photo: zekiosicons.gr )

Maaliskuun 25. päivä on Ilosanoman juhla – Neitsyt Marian ilmestyspäivä. Kristuksen syntymäjuhlaan – jouluun on yhdeksän kuukautta.

Luukkaan evankeliumi kertoo tästä: ”Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudellaan, Jumala lähetti enkeli Gabrielin Nasaretin kaupunkiin Galileaan neitsyen luo, jonka nimi oli Maria… Enkeli tuli sisään hänen luokseen ja sanoi: ’Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!’

Nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä.  Mutta enkeli jatkoi: ’Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa.

Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus’…

Maria kysyi enkeliltä: ’Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon.’ Enkeli vastasi: ’Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi… Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.’ Silloin Maria sanoi: ’Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit’.”

Ensimmäinen ihmisen ja hänen Jumalansa välinen yhteydenotto tapahtuu Marian kautta, ja Mariassa tämä yhteys toteutuu. Hänessä, joka on maailman alusta valmistautuneen ihmiskunnan kärki, tapahtuu puhdas lahjoittaminen ja puhdas vastaanottaminen; koko maa ja kaikki ihmiset astuvat hänessä Jumalaa kohti, ja hän tulee heitä kohti. Marian kyllä-sana, varaukseton ja vaikutusvoimainen kyllä-sana oli hänessä ja hänen kauttaan koko ihmiskunnan ensimmäinen kyllä-sana. Luojan ja luodun, ”luonnollisen” ja ”yliluonnollisen” ensimmäiseen, mullistavaan hääjuhlaan.

Koska ihminen myöntyi, Jumala saapui lupauksensa täyttäen ja liittonsa sinetöiden. Hän tuli Ihmiseksi ihmisten joukkoon, ja koska Hän oli täydesti ihminen ja tunsi ääretöntä rakkautta, Hän tuli läpäistäkseen koko ihmisen, koko ihmiskunnan ja maailman rakkautensa läsnäololla. Tämä merkitsee Jumalan Isän ikuisen toteutumista ja täyttä onnistumista; ”yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaiken, mitä on taivaassa ja maan päällä.” Ef. 1:10.

Neitsyt Maria – Jumalansynnyttäjä – Meidän Jumalamme Äiti on koko ihmiskunnan äiti. Jumalansynnyttäjän kuvassa, armeliaassa valtiattaressa ja ainaisessa neitseessä, huipentuu  ideaaliseen naiseen ja ennen kaikkea ideaaliseen äitiobjektiin kohdistetun kaipuun täyttymys. Hän oli äiti mutta ”miehestä tietämätön”, samalla kertaa lempeä ja voimakas, kuuliainen ja viisas, ihminen ja Jumalan valitsema. Kaikkien luotujen ja näin siis myös kaikkien pyhien joukossa  hänen asemansa oli ainutlaatuinen; hänen maallisen ruumiinsa kautta ilmestyi ihmisenä maailmaan lihaksi tullut Logos – ”Sana tuli lihaksi” Jh 1:14 – ihmisen pyhittymisen lopullisesti mahdolliseksi tekevä.

Ilomantsin profeetta Elian kirkossa on yksi kirkkokuntamme kauneimpia Jumalansynnyttäjän ikoneita: Melaselän tsasounasta peräisin oleva Tihvinän Jumalanäidin ikoni vuodelta 1756, Se on rakkaudella kunnostettu. Kirkkorunoilijoiden kynästä ovat lähteneet toinen toistaan kauneimmat veisut ylistämään Marian nöyryyttä. Yli puolentoista tuhannen vuoden takaa ovat Akatistoksen veisut – ohessa niistä ensimmäinen, joka alkaa kolminkertaisella tämän juhlan teeman toistolla:

”Ylienkeli lähetettiin taivaasta tuomaan ilosanomaa Jumalansynnyttäjälle”

ja jatkuu:

”ja nähdessään Sinun, oi Herra ruumiillistuvan, hän hämmästyi ja tervehti Neitsyttä ruumiittomien olentojen äänellä:

Iloitse Sinä, jonka kautta ilo koittaa; iloitse, sillä Sinun kauttasi kirous poistuu.

Iloitse, langenneen Aadamin pelastukseen kutsuja; iloitse, Eevan murhekyyneleistä vapauttaja.

Iloitse, korkeus, jonne ihmisajatus ei yllä; iloitse, syvyys, jota enkelkatsekaan ei tavoita.

Iloitse, sillä Sinä olet Kuninkaan istuin; iloitse, sillä Sinä kannat kaikkeuden kantajaa.

Iloitse, auringonnousun kointähti; iloitse, lihaksitulleen Jumalan Äiti.

Iloitse, Sinä, jonka kautta luomakunta uudistuu; iloitse, Sinä, jonka kautta Luoja tulee lapsukaiseksi.

Iloitse, Morsian, aviota tuntematon.”

 

Isä Johannes