Ylen uutisten mukaan…

Lainaan suoraan yle.fi/uutiset –sivulta, koska mistään muualta en ole saanut lukeakseni tätä uutista:

”Kristillisessä perinteessä palmusunnuntai on ollut rajapyykki, josta alkaa ´hiljainen viikko´. Tarinan mukaan Jeesus ratsastaa palmusunnuntaina Jerusalemiin juhlittuna henkilönä, mutta suosio vaihtuu viikon aikana kipuun ja kärsimykseen. Vapautus tulee tarinassa pääsiäispäivänä, sunnuntaina, jolloin korkeamman voiman ansiosta Jeesus nousee ylös taivaaseen.”

Simeon ja Hanna on aikaisemminkin (Pääkirjoitus 4.8.2014: Tiedottaminen, semantiikka ja manipulointi) puuttunut tiedottamisessa tapahtuvaan aavisteiseen manipulointiin, jota voidaan harjoittaa esimerkiksi moduksia vaihtamalla tai väärillä ja korostavilla sanavalinnoilla.

Nimenomaan sanavalintoja voidaan käyttää erinomaisesti mitätöntämään tai korostamaan jotakin sellaista, minkä kirjoittaja haluaa iskostaa lukijansa mieleen oman ajatusmallinsa mukaisena. Tässä Ylen uutisessa on oivallinen esimerkki siitä: uutistoimittaja, jonka otaksuisi myös Ylessä pyrkivän uutisessa käyttämään neutraalia asiatekstiä, käyttää kirjoittaessaan Raamatun tekstistä sanaa ”tarina”. On erityisen merkillepantavaa, että hän ei mainitse ”tarinan” alkulähdettä.

Toinen esimerkki on ilmaisu ”korkeampi voima”, jolla kirjoittaja ilmeisesti tarkoittanee ”tarinassa” kyseisestä voimasta käytettyä nimeä Jumala – näin ainakin minä tulkitsen omasta kulttuurisesta ja uskonnollisesta taustastani asian.

Kirjoittaja ei kuitenkaan halua käyttää sanaa Jumala, mikä kertonee hänen taustastaan.

*                *                *

Tähän asti olen pitäytynyt vain kirjoittajan haluun manipuloida lukijaansa.

 

Valitettavasti minun on puuttuva myös kirjoittajan ammattitaitoon.

Ensinnäkään: uutinen ei voi olla mielipidekirjoitus, vaan sen on pitäydyttävä faktoissa. Uutinen muuttuu mielipidekirjoitukseksi, kun se sisältää, vaikkapa kätketystikin, kirjoittajansa mielipiteitä, jotka tulevat vaikkapa kätketysti esiin.

Mutta vielä vakavampaa ammattitaidottomuutta osoittaa kirjoittajan väite Jeesuksen taivaaseenastumisesta pääsiäispäivänä.

Toisin sanoen: tämä on se ainoalaatuinen uutinen, mitä en mistään muusta mediasta ollut saanut lukea.

Tämä kertonee paljon monien toimittajien sivistystasosta. Tämä kertoo myös paljon Ylen uutistoimittajien ammattitaidosta.

*                *                *

Eikä, minun mielestäni, kirjoittamaani tee aiheettomaksi se, että lähes 12 tuntia sivustolla luettavissa olleeseen tekstiin myöhemmin lisättiin korjaus:

”Raamatun mukaan Jeesus nousee pääsiäispäivänä ylös kuolleista, ei ylös taivaaseen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.”

Hellevi Matihalti