Sivallus: Suuri paasto suomalaiseen tapaan

Vastarannankiiski on surullisena seurannut sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä esillä ollutta kirkollista kriisiä, jonka polttopisteessä on ollut eräs Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan piispa omaperäisine ekumeenishenkisine manöövereineen. Tapahtumasarja on ylittänyt kuukauden aikana toistuvasti valtakunnallisen uutiskynnyksen, levinnyt keskustelunaiheeksi laajalle ortodoksiseen maailmaan ja on nyt näemmä jo patriarkaattimme synodin käsittelyssä, joten asialle voidaan toivottavasti nopeasti laittaa piste.

Tapahtumat lähtivät eskaloitumaan suuren paaston toisena sunnuntaina, jolloin sattumalta koko Suomen ulkopuolinen ortodoksinen maailma vietti vasta ortodoksisuuden juhlaa eli suuren paaston ensimmäistä sunnuntaita. Tuolloin on tapana liturgian jälkeen lukea rukouspalveluksessa anateemat eli muistuttaa siitä, että Kirkko on julistanut joukon harhaoppeja kirotuiksi. Kyseinen joidenkin tahojen kai ekumenianvastaiseksi kokema toimitus on yritetty monin paikoin kaikessa hiljaisuudessa feidata taka-alalle ja jättää joko kokonaan pois tai toteuttaa äärimmilleen lyhennetyssä muodossa.

Tämänvuotinen asetelma toi Vastarannankiisken mieleen déjà vu -tyyppisen elämyksen: tällaista on tapahtunut ennenkin!

Googlettelu, vanhojen kalenterien selailu ja lehtileikekokoelman penkominen paljastivat ajankohdaksi suuren paaston alkupuolen vuonna 1996. Tuolloin oman patriarkaattimme toimet Virossa johtivat siihen, että Moskovan patriarkaatti katkaisi eukaristiset yhteydet Suomen ja koko patriarkaattimme kanssa. Tämä kovasti kuumia tunteita nostattanut tapahtumasarja levisi kulovalkean tavoin koko ortodoksiseen maailmaan. Ortodoksinen Suomi-kuva ei tuolloin mitenkään erityisen ylistettävällä tavalla maailmalla kirkastunut. Jotkut kylläkin kirkastuivat (verbin toisessa, kälviäläismurteisessa, merkityksessä) Suomeen ja sen kirkkoon sydänjuurian myöten. Onneksi asiat pystyttiin ripeästi sopimaan ja yhteydet palauttamaan normaalitilaan.

Paastonajat ovat meille ortodokseille tärkeitä ja keskeisiä hengellisen uudistumisen, parannuksenteon ja elämän kokoamisen aikoja. Ehkäpä juuri siksi Vastarannankiiski muistaa vanhan rippi-isän varoittaneen jo vuosikymmeniä sitten siitä, että saatana – Jumalan vihollinen – on silloin myös erityisen aktiivinen ja pyrkii saamaan aikaan hajaannusta käyttämällä välikappaleenaan milloin ketäkin ja mitäkin ihan asemasta ja arvonimistä riippumatta.

Vastarannankiiski ehdottaakin vastaisen varalle, että jos jollakulla meistä on agendallaan mikä tahansa kirkollista elämää mahdollisesti säröyttävä riidanaihe, haaste, vaikea ja mielipiteitä jakava kysymys tai keskustelunavaus, niin hän – olipa sitten papiston jäsen tai maallikko – käyttäisi järkeä ja harkintaa sekä katselisi kalenteriaan, jotta ei tulisi ajoittaneeksi aiheen esilleottoa ainakaan paastojen aikaan. Kalenterista pitäisi kyllä hyvällä tahdolla löytyä tilaa sopivampinakin aikoina. Sen hyvän tahdon löytyminen saattaa kyllä sitten olla joillekin iso ongelma.

Vastarannankiiski toivottaa joka tapauksessa kaikille kanssakilvoittelijoilleen näin pyhän ja suuren viikon puolivälissä oikein hyvää lähestyvää juhlien Juhlaa ja sitä seuraavaa valoisaa juhlakautta! Pilvet väistykööt!

Vastarannankiiski