Suuren viikon torstai

(Luuk.22:14-23) Kun hetki koitti, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi heille: "Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Sillä minä sanon teille: enää en syö pääsiäisateriaa, ennen kuin se saa täyttymyksensä Jumalan valtakunnassa." Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: "Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut." Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Mutta tälle samalle pöydälle ojentaa yhdessä minun kanssani kätensä myös minun kavaltajani. Ihmisen Poika lähtee täältä juuri niin kuin hänen on määrä lähteä, mutta voi sitä, josta tulee hänen kavaltajansa!" Opetuslapset alkoivat kysellä toisiltaan, kuka heistä se saattaisi olla. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
(Luuk.22:14-23)
Kun hetki koitti, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi heille: ”Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Sillä minä sanon teille: enää en syö pääsiäisateriaa, ennen kuin se saa täyttymyksensä Jumalan valtakunnassa.” Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut.”
Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Mutta tälle samalle pöydälle ojentaa yhdessä minun kanssani kätensä myös minun kavaltajani. Ihmisen Poika lähtee täältä juuri niin kuin hänen on määrä lähteä, mutta voi sitä, josta tulee hänen kavaltajansa!” Opetuslapset alkoivat kysellä toisiltaan, kuka heistä se saattaisi olla.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Tänä päivänä läntinen kristikunta muistelee Kristuksen viimeistä ateriaa ja Ehtoollisen asettamista. Ehtoopalveluksessa, jota seuraa pyhän Basileios Suuren liturgia, lauletaan päivän hengellistä sisältöä hyvin kuvaava avuksihuutostikiira:

Totisesti on Juudas niiden kyykäärmeiden sikiö, jotka söivät mannaa erämaassa ja napisivat ruokkijaansa vastaan. Sillä he, kiittämättömät, puhuivat Jumalaa vastaan ruuan ollessa vielä heidän suussaan. Niin myös tämäkin, jumalaton, pitäen vielä suussaan taivaallista leipää pani toimeen kavalluksen Vapahtajaa vastaan. Voi kyllästymätöntä luonnetta ja epäinhimillistä julkeutta! Hän myi Ruokkijansa ja antoi kuolemaan Herran, jota hän rakasti. Totisesti on hän, pahantekijä, niiden poika ja niiden kanssa sai hän perinnökseen kadotuksen. Mutta pelasta, oi Herra, moisesta epäinhimillisyydestä meidän sielumme, – Sinä ainoa pitkämielisyydessäsi vertaamaton!

Tekstissä verrataan Jumalan Israelin nälkäiselle kansan erämaavaelluksella antamaa mannaa pyhään Ehtoolliseen. Ihminen tarvitsee sekä aineellista että hengellistä ravintoa pysyäkseen hengissä. Ruoka on keskeinen elämää ylläpitävä aine. Ateria yhdistää ihmisiä, olipa kyseessä tavallinen lounas tai päivällinen, tai hengellinen ateria eli Ehtoollinen. Kirkko on Kristuksen ruumis maan päällä, ja se todentuu erityisellä tavalla uskovien yhteisessä kokoontumisessa, jonka huipentuma on Ehtoollisen mysteerio. On todellakin selittämätön salaisuus – mysteerio – kuinka näkyvät aineet, leipä ja viini, voivat muuttua Kristuksen Ruumiiksi ja Vereksi. Ulkoisesti ne eivät muutukaan, vaan sisäisesti, ja Pyhän Hengen vaikutuksesta ne uudistavat suuren torstain tapahtuman:

Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ´Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini.´ Sitten hän otti maljan, kiitti Jumalaa, antoi heille ja sanoi: ´Juokaa tästä, te kaikki. Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksi antamiseksi.´

Herran pyhä Ehtoollinen on uusi liitto Jumalan ja ihmisen välillä. Ja joka kerta kun saamme osallistua Herran Ruumiista ja Verestä, uudistamme ja vahvistamme henkilökohtaista yhteyttämme Jumalaan sekä paikalle kokoontuneeseen seurakuntaan.

Suuren torstain palveluksessa pyhitetty Kristuksen Ruumis ja Veri tallennetaan tulevia sairaanripityksiä varten. Kaikki, jotka vuoden mittaan sairauden tai muun syyn vuoksi osallistuvat kodeissa, laitoksissa tai sairaaloissa Herran pyhään Ehtoolliseen, saavat nauttia suurena torstaina pyhitettyjä lahjoja.

                                                                                               Piispa Arseni