Ylösnousemusjuhla – Herran pääsiäinen

(Kuva/Photo: orthodox.net )
(Kuva/Photo: orthodox.net )

Tänään läntinen kristikunta aloitti Kristuksen ylösnousemuksen ja kuoleman kuolettamisen juhla-ajan. Tämä seikka jää arjessa vähälle huomiolle, sillä jo heti toisen pääsiäispäivän jälkeen voi kuulla kysymyksen: ”Miten juhlat meni?” Tosiasiassa juhla-aika on aivan alussa ja se kestää aina Kristuksen taivaaseenastumisen eli helatorstain aattoon saakka. Juhlaa kestää siis yhtä pitkän ajan kuin oli suurta paastoa.

Yöllinen juhlajumalanpalvelus kokosi tavanomaiseen tapaan niin luostareihin kuin seurakuntakirkkohinkin sekä aktiivisia, uskovia seurakuntalaisia, että uteliaita etsijöitä. Päätimme yhteiseen jumalanpalvelukseen keväisen pitkän paastojakson, jonka tuloksia voi jokainen kohdallaan arvioida. Jos paasto rajoittui vain ruokaan, niin sen vaikutus myös lakkaa tänään, mutta jos tavoitteet olivat sitä merkittävämpiä, niin paaston teho tuntuu mahdollisesti läpi lopun elämää.

Tänä vuonna gregoriaanisen ja juliaanisen kalenterin välinen ero on ainoastaan viikko. Siitä huolimatta juhlan toiseen kertaan viettäminen jossain toisessa paikalliskirkossa ei ole hengellisessä mielessä oikein, sillä pääsiäinen on paastoa seuraava hedelmä tai sen kukka. Samaan juhlaan on mahdotonta valmistautua kahteen kertaan paastolla, mitä juhla edellyttää.

Pääsiäisen ylösnousemuksesta kertova evankeliumijakso kuultiin jo eilisessä liturgiassa, kohta sen jälkeen kun jumalanpalveluspukujen ja kirkkotekstiilien väri vaihdettiin tummasta valkoiseen. Evankeliumi herättää ainakin pari sukupuoleen sidottua kysymystä. Miksi apostoleista vain ja ainoastaan Johannes, yksi nuorimmista, oli Kristuksen ristin juurella? Miksi vanhemmat ja elämää enemmän nähneet miehet olivat niin peloissaan, etteivät uskaltaneet tulla ristin juurelle todistamaan opettajansa viimeisiä hetkiä? Miksi Kristuksen haudalle rohkaistuivat ensimmäisenä menemään juuri naiset?

Olen ajatellut, että jos ensimmäisenä sinne olisivatkin menneet miehet, niin ehkäpä emme tietäisi ylösnousemuksen tapahtuneen. Arveluani tukevat evankeliumin kuvaukset, kuinka opetuslapset toistuvasti epäilivät ylösnousemuksen tapahtumaa. Jos miehet olisivat menneet ensimmäisenä haudalle ja nähneet kiven vieritetyn luolan suulta, niin mitä todennäköisimmin he olisivat vierittäneet sen takaisin paikalleen ja todenneet, että tästä ei sitten puhuta. Onneksi haudalle menivät ensimmäisinä mirhantuojanaiset! Sen johdosta saan nyt toivottaa siunattua ylösnousemusjuhla-aikaa sekä naisille että miehille:

KRISTUS NOUSI KUOLLEISTA!

Piispa Arseni