Arkkipiispa Leo: Selfie. 2015. Karjalan kielen seura.
Minäkö tässä – – –
ilmassa jota tuskin hengittää
jossa tuskin hengittää
tuskin kulkien
itkien
Hiukan välityöltä vaikuttaneen runokokoelman (Tehtävä Roomassa, 2014) jälkeen Arkkipiispa Leolta on ilmestynyt kolmas kokoelma Selfie, jossa kirjoittaja palaa takaisin omaan ympäristöönsä ja kokemusmaailmaansa. On mielenkiintoista havaita, miten selvästi maisema vaikuttaa kirjoittajaan: Rooman-runot jäävät ulkokohtaiseksi havainnoinniksi ja hiukan pintapuolisiksi – kirjoittaja ikään kuin jää piiloon tehtävänsä taakse.
Selfiessä lukija kohtaa jälleen sen Leon, joka Mustelmissa tarkasteli elettyä elämäänsä, ja se on teksteille ehdottomasti eduksi. Runot jäävät sillä tavoin avarammiksi, että rivien välit täyttyvät myös ajatuksista – mikä luonnollisesti on eräs, ellei nyt runon kriteeri, niin merkittävä osa sitä kuitenkin.
Leo kirjoittaakin runossa Kirjoitan tällaista runoa:
Kirjoitan tällaista runoa
jossa sanoma ei ole vain sanoissa
vaan enemmän niiden takana
Kirjoitan tällaista runoa
jossa sanoja sanomatta jää
mutta kuka näkee hän ymmärtää
Tämä kirjoittajan tunnustus antaa lukijalle mahdollisuuden tulkita runoja – ja niinkin tunnetun henkilön kuin arkkipiispan kohdalla tulkintamahdollisuuksia on todennäköisesti jokaisella lukijalla.
* * *
Tietyllä tavalla nämä runot tuovat esiin sen puolen arkkipiispa Leosta, jonka takia häntä kirkkokansan keskuudessa rakastetaan. Esimerkiksi runot Teppo oli voimamies ja Muistan aina sen palauttivat vahvasti mieleeni Leon Helsingin metropoliittakaudelta diakonian järjestämät ruokailut, joihin hän aina osallistui ja joissa hänellä aina oli sananen sanottavana laitapuolen kulkijoille, jotka tulivat kahden euron aterialle.

Niin metropoliitan tuolloisessa käyttäytymisessä kuin käsiteltävän kirjan muutamissa runoissa ei ole mitään tuomitsevaa – sanoisin mieluusti, että niissä on myötäkulkemisen, empatian tunne, silloin kun muu auttaminen on mahdotonta.
Kirjaan sisältyy myös teoksen nimeä tulkitseva runo Selfie ei ole oma kuvasi:
…siinä olet tekeytynyt sellaiseksi
kuin uskot tai toivot olevasi
Luin tämän runon rinnakkaisena edellisen Jos sinulla on peili –runon kanssa:
…mutta jos sinulla on peili
joka on lyöty pirstaleiksi
ja katsot siitä kuvaasi
näet itsesi
Ja vielä liitän tähän mielivaltaisesti tekemääni yhdistelmään katkelman runosta Mitä elämä eniten tekee:
…se vie miten tahtoo
ja sinä tahdot tai et
ja huudat tai vaikenet
mutta sanaton olet sen edessä
Hahmotan näistä – ja useista muista kokoelman runoista, joissa pilkahtaa hiven alistuneisuutta, hiven pettymystä siitä, että tässäkö eletty elämä todella on – ehkä myös hiven iän mukanaan tuomaa alistuneisuutta.
* * *
Leon elämän yksi hallitseva piirre on kaipaus menetettyyn Karjalaan – myös tämän kirjan runoissa se tulee selkeästi esille. Uskon sen kaipauksen vaikuttaneen ja yhä vaikuttavan paljoon hänen elämässään – ei vain mielen pohjalla kaihertavaan ikävään vaan moniin konkreettisiin tekoihin, joihin hänellä asemassaan on ollut mahdollisuus vaikuttaa. Vaikka se kenties on ollut vain korviketta Laatokan rannoilla kuvitelmissa eletylle elämälle, vanhemmilta kuultujen kertomusten muokkaamalle, ilolle ja onnelle, se on kuitenkin ollut merkittävää työtä.
Rinnalla, jokaisessa päivässä, aamussa, illassa, elää kadotettu rakastettu – Punatukkainen tyttö, joka
”…iloitsi
kun voikukat hehkuivat
hän itki
kun syreenit kuihtuivat
kun jääkukat kukkivat
hän lähti”
eikä yön hiljaisina tunteina lohduta, että ”Nyt tietäisin mitä olisi pitänyt sanoa – – – on ollut aikaa ajatella”.
Yhdistettyna Mustelmien vielä traagisempiin runoihin kokonaisuus hahmottuu elämänmittaiseksi kätketyksi suruksi, joka nyt murtautuu esiin.
* * *
Mutta iloa kirjoittajan elämään tuo kauan odotettu lapsenlapsi, Katariina, ja tätä onnea kirjan ensimmäinen osio kuvaakin. Se kertoo myös rakkaudesta omaan tyttäreen, jolle kirja onkin omistettu, ja tämän pieneen perheeseen, jossa ukilla on oma tärkeä paikkansa.
Silti kuulen näissä runoissa puhuvan miehen, joka ”häviävänä hetkenä tajuntani hiljaisena häivähdyksenä” tajuaa, että nuoruus ja siihen liittyvät ehtymättömät voimat ovat takana, miehen, joka kuitenkin rohkenee katsoa elämäänsä taaksepäin, pohtia mahdollisesti tekemiään virheitä, mutta jota yksinkertainen, vain harvoin sanoin ilmaistu usko kantaa eteenpäin.
Niinpä mietin, kuinka tavattoman rakastettu arkkipiispa olisikaan, jos hän ei olisi kuin tämä runonkirjoittaja – ei tekisi eräässä runossa kuvatulla tavalla:
Ihminen rakentaa itselleen seinät
rajaa niillä oman osansa maailmasta
luo niillä yksityisyytensä avaruudesta – – –
sittenkin hän on varauksellinen
ja pohtii pitääkö aukkojen avautua
vai ennen muuta sulkeutua…
* * *
Otaksun Leon jatkavan kirjoittamistaan, koska – rivien välissäkään – kaikki ei ole vielä sanottu. Toivoisinkin hänen tulevissa runoissaan kiinnittävän enemmän huomiota ilmaisuun ja kypsyttävän sanottavansa syvemmäksi, koska aivan ilmeisesti hänellä on siihen kykyä.
Tämänkin teoksen runot jalkaistaan sekä suomen että karjalan kielisinä. Ja tässä yhteydessä haluan kiitollisena mainita saaneeni selvitystä Savelein Mat’feilta Mustelmat-teoksen nimestä: Mustelmat on yksinkertaisesti karjalan kieltä ja se on suomeksi Muistelmat.
Ja vielä on mainittava kirjan puhutteleva kansikuva joka on Markku Kolehmaisen.
Hellevi Matihalti