Lukemisia lapsille

Arhijepiskoppu Leo: Luondokuvat lapsih näh/Arkkipiispa Leo: Luontokuvia lapsille. Kuvitus Maria Kähäri. 2015. Karjalan kielen seura

Efrossini Margarutou: Pikku kanarialintu, joka lauloi nuotin vierestä. Kuvitus Loubov Stepounina. Suomennos Sini Seine. 2015. Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari

 

TÄNÄ VUONNA on ilmestynyt useallakin tavalla kaksi mielenkiintoista uutuuskirjaa, joiden kohderyhmänä on lapset. Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari on harvakseltaan julkaissut erilaista hengellistä kirjallisuutta tinkimättä laadusta, mutta Pikku kanarialintu on ensimmäinen luostarin kirjalliseen ohjelmistoonsa ottama lasten kuvakirja. Arkkipiispa Leo puolestaan on julkaissut kolme selkeästi omaelämäkerrallista runoteosta – nyt ilmestynyt kirja voidaan luokitella varsin vaativaan lasten lorukirjagenreen kuuluvaksi.

Kirjoittajat ja kustantajat huomioon ottaen kirjasten saattaisi kuvitella tihkuvan ensisijaisesti ortodoksista opetusta, mutta – ja mielestäni tämä tässä yhteydessä on positiivinen asia – näin ei ole. Tarkoitan, että ihan kaikki vanhemmat voivat huoletta valita nämä viehkeät kirjat luettavaksi lapsilleen pelkäämättä minkäänlaista uskonnollista pakkosyöttöä.

APL lastenkirja002

 

LEON KIRJA ankkuroituu paikallisesti osin hänen kotiseudulleen Pielavedelle ja nykyiseen asuinkaupunkiinsa Kuopioon, mutta ensisijaisesti se esittelee luontoa ja luonnonilmiöitä lapsille. Leon riimittelytaito lastenloruissa on oikein onnistunutta, varsinkin kun sitä vertaa aikuisille julkaistuihin runoteoksiin:

 ”Siili nukkuu kolossaan / suloisessa olossaan / eikä muista piikkejään / kohotella ollenkaan”, Leo kirjoittaa, ja Maria Kähäri on kuvannut todellakin suloisen kerälle käpristyneen siilin. Kähärin kuvitus on perinteistä, värit pastellisävyisiä ja sointuvat siten hyvin tekstiin. Sanastossa on hauskoja epätavanomaisia sanoja kuten västäräkin laulua kuvaava ”purskuu”, eikä kirjoittaja ole unohtanut huumoria.

Kuten Leon aikaisemmatkin kirjat, tämä lastenkirja ilmestyy kaksikielisenä, ja kirjoittajan toive onkin, että lapset ja vanhemmat lukisivat sitä yhdessä siirtäen näin karjalankielen harrastuksen tuleviinkin sukupolviin. Itse kuulen korvissani isoäitien hyrisevän näitä luontorunoja karjalankielellä vunukoilleen, jolloin pehmeä laulunomaisuus säilyisi varmaan aivan alkuperäisenä. Myös näen tämän kirjan oivana iltalukemisena lapsille, mutta kuvituksen ansiosta se luonnollisesti sopii myös lasten yksinään katseltavaksi ja tavailtavaksi.

LINTULAN LUOSTARIN julkaisema Efrossini Margaritoun alkuperältään kreikankielinen Pikku kanarialintu, joka lauloi nuotin vierestä, on selkeämmin kuvakirja – vaikka tekstiosuudessa sen merkitys käy vasta täydesti ilmi.

kanarialintu001

 Ljubov Stepouninan kuvitus on värikästä ja isokokoisen kirjan sivun, jopa aukeaman kokoiset kuvat sisältävät runsaasti hauskoja yksityiskohtia. Stepounina on saanut myös lintuhenkilöt ilmeikkäiksi, ja suomalaislapsille maisemakuvissa on myös eksotiikkaa tarjolla.

Mutta itse tarina, kuten sanottu, on sittenkin pääasia. Tarina sijoittuu lintujen kuninkaan, Kotkan, 40-vuotissyntymäpäivän valmisteluun, johon lintujen koulun oppilaat valmistavat musiikkiesityksiä. Lahjakkuutta on kaikilla oppilailla – paitsi kanarialintu-paralla, joka laulaakin nuotin vierestä.

Syystä pikku kanarialintu tunsi itsensä aivan hyödyttömäksi ja itki illalla itsensä uneen.

Mutta onko kukaan täysin hyödytön? Kun sitä ruvetaan pohtimaan, jopa ankara musiikinopettaja rouva Satakieli joutuu huomaamaan olleensa väärässä.

Kirjaan liittyy myös lapsille sopivia tehtäviä.

MOLEMMAT KIRJAT ovat todellakin mainioita iltasatukirjoiksi – isän, äidin tai isovanhempien lukea yhdessä lasten kanssa, tarjota pikkuisille puuhakkaan päivän ja vilkkaan sosiaalisen kanssakäymisen jälkeen rauhallinen hetki ennen nukkumaanmenoa. Minusta se on parasta laatuaikaa, mitä vanhemmat lapsilleen voivat antaa – eikä maksa paljon!

 Hellevi Matihalti