Taiteiden päivää ja yötä Oulussa

Isä Tuukka ja kanttori Juhani mainosmiehinä. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Isä Tuukka ja kanttori Juhani mainosmiehinä.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

SIITÄ SE ALKOI Oulun taiteiden yöhön liittyvä päivä Oulun Pyhän Kolminaisuuden katedraalilla: isä Tuukka Rantanen ja kanttori Juhani Matsi kiinnittivät katedraalin kohdalla Torikadun varressa seisovaan mainostelineeseen tietoja illan tapahtumista. Ira Matsi tosin oli ollut jo melkein aamusta kirkkomummona, katedraalin esittelijänä mahdollisille kävijöille. Mutta puolilta päivin alkoi todella tapahtua.

”Kirkkomummo” Ira Matsi. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
”Kirkkomummo” Ira Matsi.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

ENSIN TULIVAT afrikkalaiset vieraat, Burundin ja Ruandan piispa Innocentios Byakatonda ja Afrikan ortodoksisen collegen vararehtori, rovasti Evangelos E.M. Thiani Nairobista, Keniasta, tutustumaan katedraaliin isä Marko Patrosen asiantuntevalla opastuksella. Luonnollisesti katedraalin ihanat seinämaalaukset herättivät suurta kiinnostusta ja ihastusta.

Piispa Innocentios sanoi Aleksandrian patriarkaatilla olevan Suomen ortodoksiseen kirkkoon pitkät ja lämpimät suhteet, ja hän muistutti Siina Taulamosta, joka oli ensimmäisiä lähetystyöntekijöitä – piispa Innocentios on jopa tavannut hänet. Hän kiitti Suomen ortodoksista kirkkoa, arkkipiispaa ja kaikkia uskovia siitä avusta, mitä Afrikan ortodoksiset kirkot ovat lähetystyön muodossa saaneet osakseen.

”Kutsumme toisiamme veljiksi ja sisariksi”, piispa Innocentios sanoi, ”koska millä on yhteinen äiti – kirkkomme. Olemmepa mustia tai valkoisia, onpa kielemme tai kulttuurimme erilainen, olemme veljiä ja sisaria Kristuksessa. En tunne itseäni vieraaksi täällä vaan koen olevani omieni joukossa.”

Ruandan ja Burundin piispa Innocentios Byakatonda. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Ruandan ja Burundin piispa Innocentios Byakatonda.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

OLI SUUNNATON ILO, että sain vaihtaa muutaman sanan piispa Innocenioksen kanssa – ja vielä suurempi ilo on välittää hänen lämmin tervehdyksensä myös Simeonin ja Hannan lukijoille.

Sekä piispa Innocentios että isä Evangelos osallistuvat pyhän Trifonin pyhiinvaellukseen Sevettijärvelle sekä sieltä palattuaan Lappeenrannassa järjestettäville Kirkkopäiville.

LISÄÄ SEVETTIJÄRVELLE matkaavia pyhiinvaeltajia saapui vielä kahden bussilastin verran. Iisalmelaiset kirkkoherra Olavi Matsin kera ennättivät jo katedraalissa iltapäivän aluksi toimitettuun rukouspalvelukseen. Vähän myöhemmin tuli Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunnan järjestämän perinteiseen pyhiinvaellukseen osallistuvien bussi. Heidän matkanjohtajanaan toimi PSHV:n toiminnanjohtaja Sergius Colliander.

Rukouspalveluksen jälkeen pyhiinvaellukselle lähtijät yhteiskuvassa seurakunnan työntekijöiden kanssa. Edessä vasemmalta Juhani Matsi, Helena Matsi, isä Olavi Matsi, piispa Innocentios ja isä Marko. Isä Evangelos toisessa rivissä toinen oikealta. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Rukouspalveluksen jälkeen pyhiinvaellukselle lähtijät yhteiskuvassa seurakunnan työntekijöiden kanssa. Edessä vasemmalta Juhani Matsi, Helena Matsi, isä Olavi Matsi, piispa Innocentios ja isä Marko. Isä Evangelos toisessa rivissä toinen oikealta.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

ILLALLA KATEDRAALIIN oli järjestetty varsinaista taiteiden yön ohjelmaa – minulle oli suorastaan järisyttävä kokemus akatistos luomakunnalle, jonka toimittivat isä Marko Patronen ja isä Tuukka Rantanen sekä kuoro, jota johti seurakunnan uusi kanttori dir.cant. Juhani Matsi.

”Äänien ihmeellisessä sekoituksessa kuulemme sinun kutsusi. Monien äänien harmoniassa, nuottien liikuttamina, taiteen luovuuden häkellyttäminä, opimme sinulta melodian ja laulun ihmeellisyyden ja saamme esimaksua tulevasta valtakunnastasi. Kaikki todellinen kauneus johtaa sielun sinua kohti, ja saa sen laulamaan voitokkaasti Halleluja!”

Mikä taiteiden yöhön voisi enemmän sopia!

VÄHÄN MYÖHEMMIN tarjolla oli pienimuotoinen kirkkomusiikkikonsertti. Akatistoksessa laulanut kuoro oli hiukan täydentynyt – siinä lauloivat Matsin sisarusten Juhanin ja  Helenan, Oulun seurakunnan toisen kanttorin, lisäksi Juhanin puoliso Ira Matsi, seurakunnan molemmat papit, isä Marko ja isä Tuukka, sekä Tuuli Lukkala.

Taiteiden yön konsertti katedraalissa. (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti )
Taiteiden yön konsertti katedraalissa.
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti )

Kuoron sointi oli kaunis ja esitetyt sävellykset kiintoisasti valittuja. Perinteisemmän osuuden lisäksi kuultiin kaksi englantilaisen John Tavernerin sävellystä, molemmat hautauspalveluksen veisuja – Saata, oi Kristus sekä Ikuinen muisto – ja juuri niiden vaikutus oli minuun aivan huikea. Niissä oli niin sanoakseni särmää – niitä oli pakko kuunnella täysin keskittyneesti.

OULUSSAKIN OLI elokuinen yö jo varsin hämäräinen konsertin päättyessä – lämmin aurinkoinen päivä kääntymässä yöksi.

 

Hellevi Matihalti