Ensi viikonloppuna ortodoksit koolla Lappeenrannassa

Ristisaatto linnoituksessa. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Ristisaatto linnoituksessa.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Ensi viikonloppuna 28.-30.8.  järjestetään Lappeenrannassa ortodoksiset kirkkopäivät teemana ”Ihmisten kirkko”. Edelliset kirkkopäivät olivat Joensuussa viisi vuotta sitten. Tapahtuman järjestää Suomen ortodoksinen kirkko yhdessä Lappeenrannan seurakunnan ja kirkossa toimivien järjestöjen kanssa.

Suomen ortodoksisen kirkon suurtapahtumassa pohditaan lähimmäisyyttä ja diakoniaa. Kirkkopäivien ohjelmassa on jumalanpalvelusten lisäksi erilaisia tapaamisia, keskusteluja, työpajoja ja konsertteja. Tapahtumassa juhlistetaan myös Suomen vanhinta ortodoksista kirkkoa: Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlalle (Pokrova) pyhitetty kirkko täyttää tänä vuonna 230 vuotta.

Kirkkopäivien tapahtumiin osallistuu Suomen kirkon esipaimenista Helsingin metropoliitta Ambrosius. Hän puhuu lauantaina kello 11.30 alkavan ristisaaton yhteydessä ja toimittaa myös liturgian linnoituksessa sunnuntaina kello 9.

Muut esipaimenet ovat arkkipiispa Leon johdolla vierailulla Ekumeenisessa patriarkaatissa Konstantinopolissa (Istanbul) patriarkka Bartolomeoksen kutsumana.

Kirkkopäivien teemaa lähestytään tapahtumassa sekä suomalaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Kansainväliset vieraat saapuvat Burundista, Etiopiasta, Keniasta ja Venäjältä.

Piispa Innocentios . (Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)
Piispa Innocentios .
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

Piispa Innocentios (Burundi) toimii kolmen maan alueelle jakaantuvan Ruandan ja Burundin hiippakunnan johdossa. Hän puhuu lauantaina kello 9-10 otsikolla Kirkko ja sovinnon rakentaminen Ruandassa ja Burundissa.

Gennet Mengistu (Etiopia) on köyhyyden kitkemisen ja tasa-arvon edelläkävijöitä Etiopiassa. Tämän voimanaisen perustama Maedot -järjestö edistää maassa naisten ja lasten hyvinvointia ja taloudellisia ihmisoikeuksia. Gennet Mengistu ja tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen keskustelevat lauantaina kello 15-16 otsikolla Mitä on hyvä elämä? Näkökulmia Etiopiasta ja Suomesta.

Evangelos Thiani (Kenia) on teologi ja kehitysmaatutkimuksen jatko-opiskelija. Hän tutkii ortodoksisen kirkon historiaa Keniassa.

Viipurin piispa Ignati vastaa Venäjän ortodoksisen kirkon nuorisotyöstä. Hän puhuu lauantaina kello 15 otsikolla Missio nuorten parissa.

Tapahtuman kohtaamispaikkakeskusteluissa pohditaan lähimmäisyyden ja diakonian lisäksi myös kirkon tradition ja inspiraation suhdetta, hengen ja mielen terveyttä sekä pappien puolisoiden eli niin sanottujen maatuskoiden roolia nykyajassa.

Muu ohjelma koostuu kaikenikäisille kävijöille suunnatuista työpajoista (lego-, ikonimaalaus-, käspaikka- ja kirkkolaulutyöpajat) ja konserteista sekä basaarista, jossa esittäytyvät kirkon piirissä toimivien järjestöjen lisäksi sekä Valamon että Lintulan luostarit ja ortodoksiseen kulttuuriin perehtyneet käsityöläiset. Lauantain Kulmakivi -konsertissa esiintyy Jukka Poika.

Kirkkopäivien kotisivuilla on tarkemmin esitelty muun muassa viikonlopun ohjelma, ohjeet ilmoittautumisesta sekä majoituksesta. Sivustolle pääsee tästä (napsauta tekstiä)

Yhteiskuljetuksista kirkkopäiville kannattaa tiedustella omasta seurakunnasta.

 

(OT/ S&H )