Pääkirjoitus: Kunniallisen ja eläväksi tekevän Ristin juhlana jota tänä vuonna vietetään arkena 14.9.

enkeli

Ulkoministeri Timo Soinin on aivan turha vedota pakolaiskysymyksestä kirjoittaessaan kristillisyyteen, kun hän tosi paikan tullen, hallituksen päätöksiä tehtäessä, ne täysin kepeästi unohtaa.

Hallitus on päättänyt, että niin sanotut arkipyhät poistetaan – tosin sillä varauksella, että jos joku nyt näkee aiheelliseksi arkipyhää kirkollisena juhlana viettää, hän voi korvata tekemättä jääneen työpäivän esimerkiksi lauantaina.

Sen lisäksi, että kristilliset arvot taas ensimmäisinä viskataan nurkkaan – hämmentävää kyllä, hallituksessa, jossa ainakin pääministeri ja ulkoministeri ovat käsityksemme mukaan tunnustavia kristittyjä – tämä asettaa eri ammateissa työskentelevät ihmiset eriarvoiseen asemaan. Kysymme vain, kuinka esimerkiksi opettaja pitää palkatonta vapaata Kristuksen taivaaseen astumisen juhlana, helatorstaina – ja tekee korvaavan työpäivän lauantaina.

*               *               *

Runsas vuosi sitten julkaistussa haastattelussa (Simeon ja Hanna 5.9.2014) eduskunnan silloinen puhemies Eero Heinäluoma huomautti keskustellessamme niin sanotuista arkipyhistä, että kirkkojen edustajat eivät ole puuttuneet riittävästi asiaan, kun kysymystä on käsitelty aikaisemmin – kuten, edelleen puhemiehen mukaan, eivät monissa muissakaan kristinuskoa koskevissa asioissa.

Nytkään emme ole huomanneet niin tapahtuneen. Vai onko niin, että asiasta ei edes ole informoitu evankelis-luterilaisenkaan kirkon arkkipiispaa? Pääministeri Juha Sipilä on kertonut hallituksen vielä keskustelevan loppiaisen ja helatorstain osalta käytännön järjestelyistä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Ulkoministeri Soinin – tai sen puoleen pääministeri Sipilänkään – on todellakin turha puhua kristillisistä arvoista: odottaisi herroista löytyvän sen verran rehellisyyttä, että puhuttaisiin siitä mistä on kyse – palkallisista vapaapäivistä.

Koskemattomaksi jää tältäkin porvarihallitukselta kuitenkin yksi palkaton vapaapäivä – vappu. Me ehdotammekin, että myös vappu siirrettään juhlittavaksi toukokuun ensimmäisen päivän lähimmäksi lauantaiksi. Emme ole laskeneet, paljonko tämä tuottaisi säästöjä, mutta otaksuttavasti summa ei olisi ihan vähäinen.

*               *               *

Tosin viime päivien aikana on saanut kuulla useasti selkeän mielipiteen, että Suomi ei ole enää kristillinen maa – että niidenkin ihmisten joukossa, jotka kirkkoihin kuuluvat, välinpitämättömyys on lisääntynyt ja kirkkoon kuuluminen on eräänlainen muodollisuus. Meistä näyttää myös siltä, että joidenkin kohdalla se on oiva mahdollisuus kirkkopolitikointiin tai toisaalta mukaviin puuhasteluihin tiloissa, joita seurakunnat luovuttavat ilmaiseen käyttöön.

Voinemme siis sanoa hyvästit niin sanotuille kristillisille arvoille: siitäkin huolimatta, että kenties suuri osa suomalaisista suhtautuu kristinuskoon täysin välinpitämättömästi, on olemassa yhä perheitä, jotka haluavat viettää kirkollista juhlapäivää ja siirtää tämän perinteen lapsilleen. Tämä mahdollisuus riistetään nyt täydellisesti.

Päätökset vaikuttavat täysin tarkoitushakuisilta, ja ilmeisesti niin sanottujen arkipyhien siirtäminen on juuri nyt sekin tahallista: niin media, some kuin yksityiset ihmisetkin ovat keskittyneet pakolaiskysymykseen – kukaan tuskin tulee kiinnittäneeksi huomiota arkipyhä–keskusteluun.

*               *               *

Miksi siis emme lopuksi toteaisi:

”Älkää luottako johtajiin, / älkää ihmislapsiin, / joissa ei ole pelastusta.” (Ps. 145 Septuagintan käännöksen mukaan)

 

Hellevi Matihalti                                          Aristarkos Sirviö