Uuden kirkkomusiikin konsertti – Maija Loukolan liturgisia lauluja

maija (2)
( Kuva/photo: Esa Santonen)

Ensiksi minä ihastuin Maija Loukolan tuunaamiin kenkiin – ne ovat tietysti punaiset, korkeakorkoiset ja niiden nimi on Hipsien hillittömyyteen – koska ensiksi tunsin Loukolan taidemaalarina. Kuvataiteilijana hän on työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta.

Tosin hän on koulutukseltaan myös musiikkiterapeutti, mutta sen opin vasta myöhemmin.

Hän on myös esiintyvä muusikko, soittaa bansuria, intialaista bambuhuilua, ja laulaa ja viheltää. Ohjelmistoon on kuulunut hyvin monenlaista musiikkia. Esiintyjänä hänet tunnetaan ehkä parhaiten duosta, jonka muodostaa kihlattunsa Esa Santosen (taiteilijanimeltään Sami Kukka) kanssa. Niin Santonen kuin Loukola laulavat lisäksi ortodoksisissa kirkkokuoroissa, ja vaikkakin Loukolan ”kotikirkko” on Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko Tapiolassa, hän on laulanut paljon myös Länsi-Uudenmaan kirkoissa. Ennen pariskunnan seurustelua Santonen kulki kanttorin mukana kaikissa Länsi-Uudenmaan palveluksissa.

Mutta erityisesti Loukola kiittää kotikirkkonsa kanttoria isä Petri Hakosta, jonka ansiosta on Tapiolassa päässyt perehtymään kirkkomusiikkiin hyvin monipuolisesti.

Hänen oma sävellystyönsä on tähän saakka keskittynyt ensisijaisesti lastenlauluihin, mutta nyt on kyseessä jotakin aivan muuta.

MaRiE

Maija Loukola on säveltänyt ortodoksista kirkkomusiikkia liturgian teksteihin vuoden verran – viime ajat hyvinkin tiiviisti. Trio MaRiE tulee nimittäin esittämään tämän sävellystyön evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkomusiikkipäivillä Savonlinnan tuomiokirkossa 29.10.2015 kello 19 – mutta ensiesitys kuullaan Pt. Herman Alaskalaisen kirkossa jo sitä ennen, 21.10.2015 kello 19. Tämä uuden kirkkomusiikin konsertti on saanut nimekseen Liturgisia lauluja.

Trio MaRiE. Esa Santonen, Maija Loukola ja Rikhard Dahlström. ( Kuva/photo: Maija Loukolan kuva-arkisto)
Trio MaRiE. Esa Santonen, Maija Loukola ja Rikhard Dahlström.
( Kuva/photo: Kalevi Kasala)

Loukola kertoo tarkoituksenaan olevan koko liturgian säveltämisen kolmiääniselle sekakuorolle, mutta konsertissa esiintyy Trio MaRiE – Loukolan (kontra-altto) ja Santosen (tenori) lisäksi bassoa laulaa Pr. Elian kirkon kuorolainen Rikhard Dahlström. Dahlströmiin Loukola on tutustunut bysanttilaista musiikkia Jaakko Olkinuoran ohjauksessa opiskellessaan.

Konsertissa on mukana myös isä Kalevi Kasala, joka resitoi papin rukoukset. Loukola kertoo syynkin, sanoo säveltäneensä musiikin todella tarkkaan sanoihin ja kokeneensa, että aivan liian paljon jäisi puuttumaan, jos papin rukoukset ektenioissa olisi jätetty pois.

Hän kuvailee sävellyksessään jokaisen Herra armahda –osion olevan erilainen, mutta pitää silti kokonaisuutta myös musiikillisesti loogisena.

Hän kertoo säveltäneensä musiikin todella tarkkaan sanoihin – jos sana esimerkiksi on ahdistava, hän on siirtänyt ahdistuksen myös säveliin.

”Silti kokonaisuus toimii – ja tavallaan se on omastakin mielestäni ihmeellistä”, hän sanoo kuin yhä hämmästellen tosiasiaa.

Lahja

Hänen ääneensä tulee huomattavaa varovaisuutta, kun hän jatkaa:

”Minusta tuntuu, että siinä sävellystyössä oli mukana jotakin; joku, joka ei ollut tästä maailmasta. Ihan kuin se jumalallinen logiikka, mikä on sanoissa, olisi myös sävelissä. Se tuntuu itsestänikin melkein mystiseltä ja koen sen suurena lahjana. Nämä sävellykset eivät ole tekemällä tehtyjä.”

Vähän kuin epävarmasti hän vertaa kokemustaan todellisiin ihmeparantumisiin; sanoo, ettei niistäkään saisi kertoa muille.

”Niinpä mietin, voiko tästäkään oikeastaan kertoa – ei ainakaan tämän enempää. Eikä se saa olla mikään ylpeilyn aihe, koska se on Jumalan lahja, ja Jumala voi myös ottaa lahjansa pois.”

 

Hellevi Matihalti

Uuden musiikin konsertti Liturgisia lauluja

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Tapiolassa

21.10.2015 klo 19

 

Savonlinnan tuomiokirkossa

29.10.2015 klo 19