Andran matkapäiväkirja 2

Titan-järvi iltahämärässä Alexandru Ioan Cuza –puistossa Bukarestissa.( Kuva/Photo: Andra Aldea Löppönen)
Titan-järvi iltahämärässä Alexandru Ioan Cuza –puistossa Bukarestissa.( Kuva/Photo: Andra Aldea Löppönen)

Sunnuntaina 18.10.2015

On ilta, ja meillä on ihana vuorokausi takanamme. Eilen illalla kävimme lenkillä ja kuljimme erään kirkon ohi. Ennen muuttoani Suomeen paikalla oli mukava puinen kirkko.  Nyt sen viereen nousee iso kirkko, ja oli ihan pakko kuvata sitä, Pyhän Eliaksen kirkkoa.

Pyhän Elian kirkko Titanin alueella.( Kuva/Photo: Andra Aldea-Löppönen)
Pyhän Elian kirkko Titanin alueella.( Kuva/Photo: Andra Aldea-Löppönen)

Aamulla yhden apteekin valot kertoivat, että jo silloin oli + 18 astetta lämmintä. Kylmä tuuli vaikutti kuitenkin niin, ettei tullut liian hiki. Mutta tiedossa oli lämmin päivä.

Ja niin olikin, +20 astetta varjossa. Tänään kävin P. Menaksen kirkossa (romaniaksi biserica Sfântului Mina). Siskoni perheineen käy säännöllisesti siellä.  Oli ihanaa löytää myös toisia rakkaita pyhiä, sillä ovella oli Nikolaoksen ja Nektarioksen ikonit.

Kirkko sijaitsee sairaalassa. Samassa rakennuksessa on myös ruumisavaushuone. En tiennyt mitä odottaa ja yllätyin täysin, kun pääsin sisälle. Seinille oli maalattu kauniisti eri ikoneita, jotka toivat lähelle Vanhaa ja Uutta testamenttia. Myös puutyö oli loistavaa. Maalauksissa oli kuvattu luomispäiviä, tietenkin myös Kristuksen elämän tärkeimmät hetket, samoin muita rakkaita pyhiä kuten Romanos Melodos ja Vanhus Paisios.

Palveluksen jälkeen sain kuulla, että kirkko oli maalattu jo toiseen kertaan. Isä Cristian löysi aikaa keskustelemiseen rauhallisesti ja tehokkaasti jokaisen halukaan kanssa. Sain myös tietää, että hänellä itsellään on neljä lasta, jotka olivat tietenkin kirkossa. Ilmapiiri oli todella lämmin, ja tapasin monia vanhoja ystäviä, jotka aikaisemmin olin tavannut pappiveljeni kirkossa.

romanialainen ortodoksinen pappi
Isä Cristian ja vanha ystäväni Iulia, joka oli kirkossa kolmen lapsensa kanssa. (Kuva/Photo: Andra Aldea-Löppönen )

Romaniassa liturgian lopussa voidellaan pyhällä öljyllä. Sen aikana ja jälkeen lapset saavat siunattu ruokaa. Se tuodaan joka sunnuntai tähän tarkoitukseen. Otto käyttäytyi kirkossa tutkivasti ja välillä vilkkaasti. Jouduin poimimaan hänet viime hetkellä, ettei hän rynnännyt alttariin. Ehdotin hänelle, että odottaa vähän, ennen kun tulee papiksi! Hän myös ystävvystyi helposti muutamien tyttöjen kanssa ja oli valmis lähtemään heidän mukanaan vaikka mihin.

lapsia kirkossa
Lapsukaiset Anastasia, Maria, Otto ja Ileana halusivat lähteä kirkosta pois ennen palveluksen päättymistä. ( Kuva/Photo: Andra Aldea-Löppönen)

Iltapäivällä kävimme puistossa.  En ole käynyt juuri siinä osassa puistoa moneen vuoteen – viimeksi lukioaikana maastojuoksua harjoittaessani. Olin nyt – 25 vuotta ja 35 kiloa myöhemmin – lasten ja sukulaisten kanssa puistossa, joka oli täysin kunnostettu.

Pappiveljeni vanhimman tyttären Alexandran kanssa menossa pelaamaan sulkapalloa. (Kuva/Photo: Corina Aldea-Nedelcu )
Pappiveljeni vanhimman tyttären Alexandran kanssa menossa pelaamaan sulkapalloa. (Kuva/Photo: Corina Aldea-Nedelcu )

Olemme juosseet tänään melkein koko ajan Oton perässä tai pelanneet sulkapalloa. Viivyimme pitkään ystävien kanssa kaupungin luonnossa, iloitsimme liikunnasta, toistemme seurasta ja auringon laskusta.