Sivallus: Ortodoksisesta kulttuurikeskuksesta kulttuurikeskukseksi

Vastarannankiiski tuli surffanneeksi Ortodoksinen Kulttuurikeskus Sofian sivuille ja huomasi, että laitoksen nimestä on pudotettu pois ”ortodoksinen”.

Sofiaa pitää yllä Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Helsingin ortodoksisen hiippakunnan nykyinen piispa. Helsingin hiippakunnan kanslia ja pyhän Viisauden kappeli toimivat samoissa tiloissa, samoin hiippakunnan piispa asuu siellä. Suurena Lauantaina 2013 Helsingin Sanomien lukijoille tarjottiinkin oiva mahdollisuus tutustua piispan tuolloiseen upeaan ”postmoderniin”, merimaisemalliseen residenssiin.

Sittemmin on tosin uutisoitu, että piispa on muuttanut residenssistään pienempään asuntoon, jota kutsuu keljakseen.

Vastarannankiiski on seurannut Sofian ohjelmatarjontaa ja huomannut, että siellä tapahtuu mm. tällaista:

– Sofiassa on järjestetty takavuosina useita vapaamuurarien ”hengellisiä” tapaamisia, joissa koollekutsujana on toiminut hiippakunnan piispa ja aiheina on ollut mm. ”pyhän kohtaaminen” ja ”pahan kohtaaminen”.  Lisäksi siellä on pidetty ainakin yksi ”vapaamuurariteologien” kokous. Näistä kaikista on uutisoitu avoimesti ja julkisesti kuvien kanssa vapaamuurarien Koilliskulma-lehdessä.

– Sofiassa järjestetään marraskuussa 2015 bön-buddhalaisen munkin Geshe Gelekin Zhang Zhung Nyan Gyud dzogchen opetukset Sofiassa nelipäiväisenä kurssina (http://www.ligmincha.fi/fi/). Vastarannankiiski pidättäytyy tahattoman komiikan välttämiseksi yrittämästä lausua edelläkirjoitettua ääneen.

– Sofiassa voi osallistua metsäretkelle, jolla ”metsän isäntä Tapio ja metsän emäntä Mielikki neuvovat luonnon merkitystä meille nykysuomalaisille. Ja se toimii!” Happeningin hintaan kuuluvat  ”metsäkaavut, taikajuomat  sekä 5 000 vuotta vanhasta liekopuusta valmistettu voimakalu”.

Näiden ohjelmapoimintojen innoittamana Vastarannankiiski onnitteleekin Sofiaa järkevästä nimenmuutoksesta! Seuraavaksi  Sofian taustayhteisön on tietenkin syytä muuttaa nimensä ”Suomen synkretistisen kulttuurikeskuksen säätiöksi”.

Kirie, eleison!

Vastarannankiiski