Vuoden kristillinen kirja kuvaa syvää ystävyyttä ja kutsumusta

Jutta Urpilainen ojensi Jukka Sariolalle Vuoden kristillinen kirja 2015 -kunniakirjan. Taustalla Kustannus Oy Uusi Tien edustaja Päivi Häkkinen. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Jutta Urpilainen ojensi Jukka Sariolalle Vuoden kristillinen kirja 2015 -kunniakirjan. Taustalla Kustannus Oy Uusi Tien edustaja Päivi Häkkinen.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Helsingin kirjamessuilla julkistettiin sunnuntaina aamulla vuoden kristillinen kirja 22. kerran. Kristilliset kustantajat ry ovat järjestäneet kilpailun vuodesta 1994. Kaikille kustantajille avoimeen kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna 44 teosta, joista yhdistyksen nimeämä esiraati valitsi kuusi finalistia.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen valitsi tämän vuoden kilpailun voittajaksi Jukka Sariolan kirjan Ystäväni Seija – kutsumuksena Afganistan. Teos voitti myös yleisöäänestyksen. Voittaja palkittiin 2 000 euron rahapalkinnolla.

Ystäväni Seija – kutsumuksena Afganistan kertoo heinäkuussa 2014 Afganistanissa surmansa saaneesta Kansanlähetyksen avustustyöntekijä Seija Järvenpäästä ja hänen ystävyydestään Jukka Sariolan kanssa. Tapahtumat etenevät vuosikymmenten takaa aina Seijan elämän viimeisiin hetkiin.

Jutta Urpilainen kuvasi voittajakirjan valintatehtävää vaikeaksi. Pitkän pohdinnan jälkeen hän päätti valita voittajan hyvin henkilökohtaisella perusteella: ”Valitsin näistä kirjoista sen, joka teki minuun suurimman vaikutuksen.”

Jukka Sariolan kirjaa Urpilainen kuvasi tilaisuudessa: ”Jukan kirja on päiväkirjanomainen ja siinä on hyvin henkilökohtainen näkökulma. Se kertoo poikkeuksellisen avoimesti ja rehellisesti ystävyydestä. Samalla kun se kertoo tarinan ystävyydestä, se piirtää myös kuvaa rohkeasta Seijasta, jolla oli vankka kutsumus. Kirjassa on ehdottomasti myös hieno ja vaikuttava tarina – Seijan tarina. Seijan ja Jukan ystävyyden tarina ansaitsi ehdottomasti tulla kirjoitetuksi”, totesi Urpilainen.

Helsingin kirjamessuilla Päivi Häkkinen, Jukka Sariola ja Jutta Urpilainen. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Helsingin kirjamessuilla Päivi Häkkinen, Jukka Sariola ja Jutta Urpilainen.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Jukka Sariola (s. 1963) sairastaa harvinaista lihasten rakenteeseen vaikuttavaa synnynnäistä sairautta. Sariola ja Järvenpää tutustuivat Seinäjoella Kansanlähetyksen toiminnassa 1990-luvun alussa, ja pian Järvenpäästä tuli Sariolan avustaja. Myöhemmin Sariola ryhtyi Järvenpään lähettisihteeriksi, joten ystävät avustivat toisiaan molemmin puolin. Jukka Sariola asuu nykyään Helsingissä. Hän toimii aktiivisesti vammaisjärjestöissä ja evankelis-luterilaisen kirkon järjestötyössä.

Kirjan materiaalina on Jukka Sariolan henkilökohtaisten muistojen lisäksi yli 600 sähköpostiviestiä käsittävä kirjeenvaihto sekä Seijan vuosien varrella tukirenkaalleen lähettämät rukouskirjeet. Kirjassa on neljänkymmenen sivun laajuinen kuvaliite ja Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoman esipuhe.

Teoksen on kustantanut Kustannus Oy Uusi Tie.

Aristarkos Sirviö