Ainsi soient-ils – Laatusarja Ranskasta

Tapahtukoon sinun tahtosi (Ainsi soient-ils). Tv-sarja, ensimmäinen tuotantokausi. Tuottaja Arte France.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden keskeiseiset henkilöt. (Kuva/Photo: Arte.tv
Sarjan ensimmäisen tuotantokauden keskeiseiset henkilöt.
(Kuva/Photo: Arte.tv

 

ON TODELLA hienoa ja harvinaistakin, että Yle on hankkinut upean ranskalaissarjan Tapahtukoon sinun tahtosi (Ainsi soient-ils) esitettäväksi Teemalla, vieläpä peräkkäin kaikki kolme tuotantokautta. Mutta ensimmäisen tuotantokauden päättyessä oli selvääkin selvempää, että jatkoa on tulossa: niin keskeneräiseksi kaikki siinä jäi.

Ilahduttavaa on myös se, että jaksot tulevat varsin tiiviisti – kolme jaksoa viikossa, maanantaista keskiviikkoon.

Hämmästyttävää mielestäni sen sijaan on ollut, että tämä sarja, jota lukuisissa eurooppalaisissa medioissa on käsitelty hyvin laajasti ja perusteellisesti, ei Suomen medialta ole julkisuutta saanut. Sellaiseksi en laske Ylen omaa tiedottamista tulevista ohjelmista.

Tapahtumat sijoittuvat keskeisimmiltä osiltaan Pariisissa sijaitsevaan fiktiiviseen kapusiinipappisseminaariin, joka on katolisen kirkon alainen mutta yhteistyössä Sorbonnen yliopiston kanssa. Myös Vatikaaniin joudutaan tekemään useampia vierailuja. Ja koska kertomuksen ydin on viiden seminaariin opiskelemaan tulleen nuorukaisen sopeutuminen valintaansa ja oman uskonsa ja motiiviensa ajoittainen pohdiskelu, heidän elämäänsä seurataan myös henkilökohtaisella tasolla.

 

KESKEISET seminaristit, Guillaume Moroan (Clément Manuel), José Del Sarte (Samuel Jouy), Raphaël Chanseaulme (Clément Roussier), Emmanuel Charrie (David Baïot) ja Yann Le Megueur (Julien Bouanich), ovat yhtä taitavia esittäessään omia roolejaan kuin vanhemmat näyttelijätkin. Nuorten miesten taustat ovat sangen erilaiset – Guillaumella on kotona masennusta poteva, yksinäisyyttä ja vanhenemista pelkäävä äiti, joka yrittää lievittää oloaan miesystävällä, ja 17-vuotiaan Odile-sisaren kanssa Guillaume joutuu ankaraan kriisiin: Odile odottaa lasta ja haluaa abortin – Guillaume ei halua siihen suostua, koska kirkko kieltää sen. Mutta todellisen kriisinsä Guillaume kohtaa kokiessaan rakastumisen Emmanueliin, jolta saa vastarakkautta.

Raphaël on erittäin varakkaasta ja hienosta perheestä, eikä perhe ole katsonut suinkaan hyvällä pojan pappisseminaarihömpötystä. Vauraus osoittautuu kuplaksi, ja edessä on oikeuskäsittely, joka suistaa Raphaelin nuoremman veljen itsemurhaan. Yann tulee maalta, on iloinen trubaduuri, aina hyvällä tuulella, viaton kerubi – kunnes hyvä sydän ja auttava mieli vievät hänet laulajanurasta haaveilevan tytön säestäjäksi – ja lopulta tämän vuoteeseen.

Emmanuel Charrie (David Baïot) joutui ensimmäisen kauden lopussa rastavaan ristiriitaan rakkauden ja kutsumuksen välillä. (Kuva/Photo: Arte.tv)
Emmanuel Charrie (David Baïot) joutui ensimmäisen kauden lopussa rastavaan ristiriitaan rakkauden ja kutsumuksen välillä.
(Kuva/Photo: Arte.tv)

Itse koen mielenkiintoisimmaksi Josén, jolla on vankilatausta miestaposta ja jolla itse asiassa ei pitäisi olla mitään asiaa pappisseminaariin. Mutta hän on kohdannut Jumalan, hän ottaa Jeesuksen opetukset tosissaan – ja aiheuttaa melkoisen kaaoksen pelastamalla laittomasti maahan tulleet ihmiset seminaarin tiloihin, kun näiden asuttaman vallatun talon purkutuomiota ruvetaan panemaan täytäntöön.

Seminaarin opettaja-isiä ei liioin jätetä pappishahmoiksi, koska – fraasia käyttääkseni – myös pappi on ihminen. Minusta niin uudet seminaristit kuin erityisesti seminaarin johtaja isä Fromenger (Jean-Luc Bideau) ja isä Bosco (Thierry Gimenez) tekevät roolinsa erinomaisesti ja ovat onnistuneet rakentamaan luonteensa ja käyttäytymisensä niin, että koen heidät aivan todellisiksi ihmisiksi. Muutos isä Boscon käyttäytymisessä on kiintoisa, ja jäin miettimään, johtuneeko se sairaudesta vai vallasta, jonka haltijaksi hän joutui – tai pääsi.

 

KUTEN MISSÄ tahansa katolisesta kirkosta kertovassa kirjassa tai elokuvassa tässäkin sarjassa tuodaan esiin piispojen ja kardinaalien juonittelut, kardinaaliystävien käyttäminen apuna vallan tavoittelussa ja vastustajaksi koetun mustamaalaamiseksi

(Kuva/photo: arte.tv )
(Kuva/photo: arte.tv )

Juonittelijaa esittää loistavasti Pariisin arkkipiispa Roman (Michel Duchaussoy). Rooli itsessään on koko lailla hutera, mutta juuri näyttelijän hieno työskentely tekee siitä nautittavaa katsottavaa. Ainoa täysin epäonnistunut henkilö, niin roolihahmona kuin näyttelijänäkin, on paavi. Punaiset kengät on lainattu tietysti nykyisen paavin edeltäjältä, Benediktukselta, mutta henkilö on huonosti kirjoitettu ja mahdottoman huonosti näytelty – mieluusti sanon hänen vaikuttavan niin koomiselta, että se laskee muuten ironisin vivahtein hienosti esitettyä valtamekanismia Vatikaanissa.

Kaiken kaikkiaan sarjan ensimmäinen kausi on ollut suorastaan lumoavaa katsottavaa ja epäilemättä ne, jotka osaavat ranskaa, ovat kyenneet nauttimaan taidokkaista ilkeilyistä hengenmiesten välillä huomattavasti enemmän kuin minä, joka olen joutunut tyytymään käännösteksteihin. Niistäkin hippunen moitetta: kirkollinen sanasto ei tunnu olevan kääntäjällä täysin hallinnassa. Varsinkin ensimmäisen tuotantokauden viimeisen jakson viimeisessä repliikissä tämä tuli selvästi esiin:

Suomenkielisessä käännöksessä rukous päättyi todellakin: Tapahtukoon sinun tahtosi.  Ranskaksikin se päättyi lähes sarjan nimeen. Mutta Ainsi soit-il ei todellakaan ole suomeksi tapahtukoon sinun tahtosi vaan aamen.

Hiukan harmittavaa on myös se, että pappisseminaarin oppilaaksi pääsystä annetaan väärä kuva: katoliseen seminaariin ei itse pyritä eikä haeta, pappisseminaarin opiskelijaksi tullaan oman piispan kautta. Tällöin piispa myös on suosittelemastaan seminaristista vastuussa. Tällaiset seikat harmittavat erityisesti siksi, että ainakin ensimmäisen jakson perusteella sarjaa varten on tehty muuten todella hyvää taustatyötä ottaen huomioon sen, että tekijät eivät suinkaan ole katolisen kirkon jäseniä.

Hellevi Matihalti

 

Sarjan toisen tuotantokauden esitys alkoi Yle Teemalla maanantaina. Viikolla esitetyt jaksot uusitaan sunnuntaisin. Jaksot katsottavissa myös Yle Areenassa.

Ohessa Arte Francen tuottama esittelykooste sarjasta: