Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeli vihittiin Myllypurossa

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Helsingin metropoliitta Ambrosius toimitti Itä-Helsingissä Myllypurossa sijaitsevan pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelin vihkimisen Karjalan Valistajien juhlan yhteydessä lokakuun 31. päivänä. Helsingin ortodoksisen seurakunnan Itä-Helsingin toimintakeskus muutti purku-uhan alta Mellunmäestä Myllypuroon kesällä.

Kappeli toimii Myllypuron metroaseman vieressä Helsingin kaupungin hallinnoimissa Liikuntamyllyn tiloissa. Kappelia varten rakennettiin uudistilat. Tilat suunniteltiin yhdessä Helsingin seurakunnan kanssa. Kappelin isännöitsijä Okko Balagurin kertoi Itä-Helsingin ortodoksien ottaneet tilat omakseen. Toimintakeskuksen tilat ovat nyt valmiit.

”Hieman harmittaa, että ikonostaasi ei ehtinyt valmistua kappelin vihkitilaisuuteen. Mutta saamme sitten myöhemmin hyvän syyn uuteen juhlaan”, kertoi isännöitsijä Balagurin nauraen. Hänen mukaansa kappelin ikonostaasiin on tilattu uudet ikonit ja nyt käytössä olevat painokuvat siirretään hyvin palvelleina varastoon.

Metropoliitta Ambrosius pitää opetuspuhetta Myllypuron kappelissa. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Metropoliitta Ambrosius pitää opetuspuhetta Myllypuron kappelissa.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

”Pyhitä ne, jotka rakastavat huoneesi kauneutta”.

Ennen liturgiaa toimitettiin kappelissa vedenpyhitys, minkä jälkeen metropoliitta Ambrosius pyhitetyllä vedellä vihmoen vihki kappelin ja toimintakeskuksen tilat.

Opetuspuheensa metropoliitta rakensi jokaisen liturgian loppuvaiheessa lausuttaviin kirkkorukouksen sanoihin ”Pyhitä ne, jotka rakastavat huoneesi kauneutta”.

Hän kertasi aluksi Itä-Helsingin ortodoksien lähihistoriaa ja muuttoa uusiin tiloihin.

”Nyt teillä on ehompi ja toimivampi seurakuntakeskus, ei vain kappeli ja rukoushuone, vaan kokonainen seurakuntakeskus”, hän sanoi ja kiitti arkkitehtiä kappelin onnistuneesta suunnittelusta ja toteutuksesta, mutta jatkoi:

”Tämän kappelin kauneus on toisaalta sen yksinkertaisuudessa, selkeydessä ja toimivuudessa, mutta paras kauneus jokaiselle pyhäkölle on sen rukoilevassa kirkkokansassa, sen innokkuudessa elää todeksi Kirkon yhteistä hengellistä elämää.  Olemme myös siitä kiitollisia, että tämä kappeli on keskellä Myllypuron monimuotoista ja monipuolista elämää. Naapurissa on useita muita palvelupaikkoja alueen ihmisille. Ymmärrämme myös sen, että erillisten monumentaalisten ja uusien kirkkorakennusten aika on ohi.

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Tämän ajan etsivälle  ja hengellistä totuutta kaipaavalle ihmiselle sopii juuri se, että sisälle voi mutkattomasti tulla pysähtymään ja hiljentymään ja rukoilemaan”

Kirkko keskellä kylää

”Myllypuron uusi kappeli on, kuten vanhaan aikaan olisi sanottu, keskellä kylää”, metropoliitta jatkoi. ”Siksi meidän yhteinen tehtävämme on kantaa rukouksissa ja ylistyksissä tämän alueen kaikkia ihmisiä riippumatta heidän hengellisestä tai uskonnollisesta taustastaan.  Meidän tehtävämme on muistella paitsi oman kirkkomme jäseniä myös luterilaisen veljeskirkon jäseniä, yhtä hyvin monia maahanmuuttajia ja pakolaisia. Hyvän ja ihmisiä rakastavan Jumalan huolenpito ja rakkaus kohdistuu kaikkiin ihmisiin ja koko luomakuntaan.

Silloin kun seurakunta on aidosti välittämässä sitä hengellistä rikkautta, joka meidän perinteessämme on, silloin meidän tulee liittää avoimuutta ja hengellistä rakkautta toinen toistamme kohtaan riippumatta siitä mikä jäsenkirja jollakulla meistä on uskonnollisista tai muista syistä.

(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Ortodoksinen kirkko ei voi olla tänä päivänä missään päin maailmaa – vielä vähemmän Suomessa, jossa kirkko elää vähemmistökirkkona – sisäänpäin kääntynyt, vaan meidän tulee olla täällä Myllypurossa ja kaikkialla Suomessa ulospäin suuntautunut, toteuttaa päivän evankeliumin opetusta, joka juuri luettiin vuorisaarnasta. Jeesus sanoi, että autuaita, siis onnellisia ovat köyhät, nälkäiset, itkevät – ne joita toisinuskovina usein haukutaan ja inhotaan.”

Ruoan siunaus. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Ruoan siunaus.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Metropoliitta päätti opetuspuheensa toivomukseen:

”Suokoon Jumala, että myös meidän kauttamme ja tämän pyhitetyn kappelin kautta pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen hengellinen perintö ja läsnäolo koituisi sekä meidän että tämän oman seutumme hyväksi ja Jumalan kunniaksi.”

Aristarkos Sirviö