Kirkolliskokous päätti hylätä Iisalmen seurakunnan avustusanomuksen – laajat asiakirjat päätöskäsittelyyn huomenna

Kirkolliskokouksen täysistunto. (Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)
Kirkolliskokouksen täysistunto alkaa.
(Kuva/Photo: Aristarkos Sirviö)

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokouksen toisena päivänä tehtiin päätöksiä vähän. Asialistan suurimmat asiakokonaisuudet ovat päätöskäsittelyssä huomenna, viimeisenä kokouspäivänä.

Kirkolliskokous päätti hylätä Iisalmen ortodoksisen seurakunnan avustusanomuksen rahoitusjärjestelyihin.

Kirkolliskokouksen päätöksessä todetaan, että on ongelmallista käyttää kirkon yhteistä varallisuutta yksittäisen seurakunnan sijoitustoiminnasta syntyneiden tappioiden kattamiseen. Lisäksi asian selvittäminen on Iisalmessa kesken. Tutkintapyyntöjä asiassa on tehty useita eri tahoja kohtaan. Ei ole liioin selvitetty, voitaisiinko seurakunnan takausvastuita muuttaa pitkäaikaisiksi lainoiksi. Helsingin metropoliitta Ambrosius käytti asiasta puheenvuoron, jossa ilmoitti kannattavansa anomuksen hylkäystä tässä tilanteessa. Mutta samalla hän vetosi kokousedustajiin, ettei Iisalmen seurakuntaa jätetä yksin, vaan etsitään myöhemmin asioiden selvittyä sopiva tapa auttaa seurakunta taloudellisesta ahdingosta.

Kirkon strategia vuosille 2016-2020 -asiakirja on saatu sivistysvaliokunnassa valmiiksi esitykseksi. Asiakirja on päätöskäsittelyssä huomenna.

Kirkon hallinnon uudistusta käsittelevä mietintö tulee samoin huomenna hallintovaliokunnan esityksenä täysistuntoon. Hallinnon uudistus on muuttunut ”Toimintakulttuurin muutosta hallintoon” -asiakirjaksi. Valiokunnan esityksessä ei varsinaisesti muuteta kirkkolakia tai hallintoa.

Kirkolliskokouksen on määrä päättyä huomenna iltapäivällä.

Aristarkos Sirviö