Piispa Arsenille Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki

CIMG9984 (3)
(Kuva/Photo: Hellevi Matihalti)

TASAVALLAN PRESIDENTTI Sauli Niinistö on Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestarina päättänyt myöntää Valkoisen Ruusun komentajamerkin 6.12.2015 Joensuun piispa Arsenille.

Ritarikuntien kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille tunnustukseksi huomattavista siviili- tai sotilasansioista – piispa Arsenin kohdalla on luonnollisesti kyse ensinmainituista ansioista.

Kunniamerkin saajan on oltava huomattavan ansioitunut, ja kunniamerkkiesitykset osoitetaan asianomaiselle ministeriölle. Ministeriöillä on ritarikuntien vahvistamat kiintiöt kunniamerkkejä myönnettäessä, ja tästä syystä esityksessä on ansiot eriteltävä ja perusteltava tarkkaan. Tänä vuonna Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki on myönnetty 12 henkilölle, joiden joukossa on mm. Tampereen evankelis-luterilaisen hiippakunnan piispa Matti Repo.

PIISPA ARSENI sanoo olleensa erittäin yllättynyt kuullessaan uutisen.

”Sain tietää asiasta onnittelujen muodossa”, hän kertoo hymyillen. ”Ihmettelin luonnollisesti, mistä hyvästä nyt onnitellaan – että sillä tavalla asia tuli minun tietooni!”

Piispa Arseni toimii Suomen ortodoksisen kirkon apulaispiispana, ja hän hoiti puolitoista vuotta Oulun metropoliitan tehtäviä metropoliitta Panteleimonin jäätyä eläkkeelle vuonna 2013. Hän on Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunnan puheenjohtaja ja edustaa Suomen ortodoksista kirkkoa myös useissa kirkkojen välisissä yhteyksissä.

MUTTA PIISPA Arseni on hyvin tunnettu myös ortodoksisen kirkon ulkopuolella niin kirjallisen uransa ansiosta kuin kuvataidepiireissä, joissa hänet tunnetaan kuvataiteilijana muutenkin kuin arvostettuna ikonimaalarina. Hän on tehnyt ortodoksista kirkkoa tunnetuksi Suomessa eri medioiden välityksellä ja hänet muistetaan myös tv-sarjasta Ikonin tie, jossa hän toimi asiantuntevana oppaana seurattaessa ikonitaiteen kehitystä nykypäivään saakka.

Piispa Arsenin huomattavin piirre on hänen laaja-alaisuutensa, johon kuuluu myös runsas opetustyö.

Hän huomauttaa, että tällainen kunnianosoitus ei koskaan kohdistu vain henkilöön itseensä vaan myös tämän edustamaan organisaatioon.

”Tässä mielessä näen huomionosoituksen tulleen koko kirkollemme”, hän sanoo.

VIIMEISTEN KYMMENEN vuoden aikana ei Suomen ortodoksisen kirkon johtotehtävissä oleville ole valtiollisia huomionosoituksia annettu.

S&H