Näkyvän ja näkymättömän rajalla

CIMG4344 (3)Mustaa ja valkoista. Sellaisena Soili Talja on hahmottunut minulle vuosien myötä, vaikka ensimmäisessä näyttelyssä, jossa näin hänen töitään, minuun teki suurimman vaikutuksen teos Sininen luola – sen edessä halusin tuolloin ottaa kuvan taiteilijasta. Vuosi oli 2002 ja Taljalla oli silloin yhteisnäyttely paremmin ikonitaiteilijana tunnetun Alexander Wikströmin kanssa Pakilan musiikkitalossa.

Talja oli tehnyt aikaisemmin mustavalkoisia hiilipiirroksia, ja siksi ehkä koin kovin säväyttävänä tuon sinisen maalauksen kirkkaanpunaisine väriläikkineen.

Mutta Talja on mustan mestari – siitä kertovat lukuisat rasvahiilityöt vuosien varrelta, ja myös Taljan suurikokoisissa töissä mustan eri sävyt ovat usein korostetusti esillä.

Viime keväänä Taljalla oli laaja näyttely Galleria K:ssa, ja musta oli jo väistynyt, teoksissa oli runsaasti muita värejä.

CIMG4308 (2) CIMG4312 (3)

 

Lauantaina 16.1. G12:ssa avatussa näyttelyssä esillä olevissa töissä on värien osuus kasvanut entisestään. Näyttely on saanut nimekseen Kohtaamisia, ja se on tietyssä mielessä jatkoa Taljan Galleria K:n Mirhamia-näyttelylle, mutta samojen teemojen varioinnista ei ole kyse: on syntynyt aivan uusia tulkintoja ja tutkielmia todellisuuden ja kuvitellun, näkyvän ja näkymättömän rajamaastosta.

 

CIMG4324 CIMG4303 (2) CIMG4309 (2)

Yhtä teosta lukuun ottamatta kaikki näyttelyn työt ovat uusia. Taljan intensiivinen luova kausi on jatkunut edelleen voimakkaana, ja taiteilija on ollut täysin sitoutunut työhönsä. Niinpä helmikuun 4. päivään avoinna oleva näyttely on katsojalle huikea elämys.

Hellevi Matihalti

 

Kuvat näyttelyn avajaisista